3 najgore namirnice za vaše zube: Evo kako da sprečite oštećenje gleđi
Foto: Shutterstock

saveti stomatologa

3 najgore namirnice za vaše zube: Evo kako da sprečite oštećenje gleđi

Zdravlje -

Slatkiši nisu dobri za zube, to nas uče od detinjstva, ali nisu jedino na šta treba obratiti pažnju kako bismo očuvali oralno zdravlje. Stomatolozi navode neke od najgorih opcija kojih možda niste ni svesni.

Slatka ili kisela pića

Ovo uključuje mnogima omiljena energetska pića, pa čak i voćne sokove. Dr Lana Rozenberg, estetski stomatolog, nazvala ih je „najvećim krivcima”.

Svako piće koje sadrži veliku količinu šećera "sedi" između zuba i veoma je loše za zube, jer može dovesti do karijesa, rekla je ona.

Ostala kisela hrana i pića takođe mogu biti štetni, uključujući kafu i vino. Kiselost može erodirati zubnu gleđ, što može dovesti do karijesa ili osetljivosti zuba, posebno ako jedete velike količine.

energetska pića remete mentalno zdravlje dece
energetska pića remete mentalno zdravlje decefoto: Shutterstock

Lepljiva hrana

Iako ovo uključuje očigledne namirnice, poput gumenih bombona, to se takođe odnosi na zdravu hranu poput suvog voća, za koju možda niste svesni da se lepi za zube.

Ove namnirnice poznate su po tome što se lepe za zube i ostaju u prostoru između zuba koji su teški za čišćenje, pa se samim tim povećava rizik od karijesa, rekla je Vitni Di Fođo, zubni tehničar.

Ugljeni hidrati koji semogu fermentisati

Ono uključuje hranu kao što su hleb, testenina, čips i slani krekeri.

- Problem je u tome što se razlažu na šećere u ustima, lepe se za zube i povećavaju mogućnost karijesa - kaže Di Fođo.

hleb
foto: Shutterstock

Kako sprečiti oštećenje zuba

Ne brinite, ne morate da se odričete ove hrane kako biste imali zdrave zube. Postoje načini da se smanji njihovo štetno dejstvo, kažu stručnjaci, osim održavanja dobre oralne higijene kao što su svakodnevno četkanje i čišćenje koncem.

Redosled je važan

Jedenje zdravije, vlaknaste hrane poput jabuka ili šargarepe nakon slatke ili lepljive hrane može pomoći u čišćenju zuba prirodnim putem uklanjanjem čestica hrane i šećera, efikasno smanjujući rizik od plaka i karijesa, savetuje DiFoggio.

Redosled kojim jedete hranu može uticati na zdravlje vaših zuba.
Redosled kojim jedete hranu može uticati na zdravlje vaših zuba.foto: profimedia

U vodi je spas

Uzimanje vode dok jedete ili nakon jela može pomoći u uklanjanju čestica hrane i šećera iz usta, kažu stručnjaci.

Vaša pljuvačka je takođe prirodni čistač, tako da što više žvaćete, što više pljuvačke proizvodite, to će vaši zubi biti čistiji.

Iako lepljiva, žvakaća guma može pomoći u povećanju protoka pljuvačke kako bi se isprali ostaci hrane i efikasnije neutralisana kiselina, kaže DiFoggio.

Prenela: N.R.

Izvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track