7 mogućih razloga zašto vas boli stomak nakon jela: Obratite pažnju na ove prateće simptome
Svi smo imali osećaj bola u stomaku nakon jela u nekom trenutku. Možda ste osetili talas ekstremnih bolova praćenih gasovima posle večere, ili te čak potrčite u kupatilo nakon jela. Obično postoji jasan razlog za bolove u stomaku ove vrste.
Postprandijalni bol - poznat i kao bol u stomaku nakon jela - može imati prilično širok spektar mogućih uzroka, kaže Hector Gonzalez, MD, gastroenterolog sa Gastro Health u Plantation, Florida.
Ovo su neki od najverovatnijih uzroka.
Prejedanje
- Možda izgleda očigledno, ali ponekad je problem jednostavan kao i samo prejedanje - kaže dr. Gonzales.
Srećom, obično je prilično lako razlikovati bol od prejedanja od druge vrste bola.
- Uobičajeno, bol u stomaku od prejedanja oseća se kao opšta nelagodnost ili bol u stomaku jer je previše pun - objašnjava on.
Najčešće, efekti prejedanja nestaju dok vaše telo vari ono što ste pojeli.
Loše varenje
Poremećaj varenja uzrokuje bol u stomaku zbog poteškoća u razgradnji hrane, a ne samo zbog prejedanja.
- U prvom slučaju bol koji se oseća uključuje simptome kao što su gorušica, nadimanje ili mučnina i ima tendenciju da se manifestuje u gornjem delu stomaka - kaže dr. Gonzales.
Ponekad je varenje loše samo zbog toga što ste jeli određenu hranu koja je teže svarljiva (kao što je masna ili pržena hrana).
Refluks kiseline
Refluks kiseline se dešava kada kiselina iz vašeg želuca teče nazad u vaš jednjak - to jest, cev koja povezuje vaš stomak sa grlom.
Rezultat može biti gorušica, bol u gornjem delu stomaka nakon jela, bol u grudima ili vraćanje hrane u grlo ili usta.
A ako dobijete refluks kiseline više od dva puta nedeljno, to se zove gastroezofagealna refluksna bolest (GERB), navodi klinika Mejo.
Netolerancija na hranu ili osetljivost
Osećate se kao da vas stalno boli stomak nakon što pojedete jednu vrstu hrane?
Uobičajene netolerancije uključuju sledeće, prema Klivlendskoj klinici:
- Intolerancija na laktozu (šećer koji se nalazi u mlečnim proizvodima kao što su mleko i sladoled)
- Intolerancija na gluten (protein koji se nalazi u pšenici, ječmu ili raži).
- Intolerancija na histamin (prirodna hemikalija koja se nalazi u hrani kao što su sir, ananas, banane i čokolada).
Infekcija stomaka
Intenzivni i dugotrajni simptomi često dovode do teške infekcije. Dok su antibiotici obično prva linija lečenja stomačnih buba uzrokovanih bakterijama, one koje izazivaju virusi često jednostavno moraju da prođu svojim tokom.
- U slučaju infekcije, bol u stomaku se često oseća oštar ili grčevit i može biti praćen drugim simptomima kao što su groznica, mučnina ili povraćanje i dijareja, a može se pogoršati nakon što pokušate da jedete - kaže dr. Gonzale.
Ranica na sluzokoži želuca
Ranica na sluzokoži želuca - može se pojaviti nakon infekcije H. pilori ili zbog dugotrajne upotrebe NSAID lekova protiv bolova (kao što je ibuprofen).
Takođe može pogoditi mučninu, povraćanje, nadimanje ili osećaj neprijatne sitosti nakon što jedete.
Za neke ljude, jelo može pogoršati bol u čiru, napominje NIDDK. Ali češće je da osetite pojačani bol kada vam je stomak prazan, što se privremeno smanjuje kada jedete, kaže dr. Gonzales kaže.
Sindrom iritabilnog creva (IBS)
Sindrom iritiranog crevaporemećaj koji može izazvati bol u stomaku, nadimanje, dijareju i zatvor. To može biti uzrokovano mnogim stvarima, od povećanih mišićnih kontrakcija u crevima do preosetljivosti nerva između creva i mozga, prema Klinici Mejo.
Ali mnogi ljudi sa IBS-om su takođe osetljivi na FODMAP – grupu ugljenih hidrata koje GI trakt ne apsorbuje dobro, prema istraživanju iz marta 2023. u Frontiers in Medicine1. To znači da vaši simptomi IBS-a mogu biti izazvani ili pogoršani nakon jedenja te hrane.
FODMAP-ovi se pojavljuju u gomili različitih namirnica, uključujući sledeću, prema Johns Hopkins Medicine:
- Mnogo voća
- Povrće
- Orasi
- Mlečni proizvodi
Prenela: N.R.
Izvor: Wellandgood.com/Zdravlje.Kurir.rs
Koliko su liste bezglutenskih proizvoda pouzdane i korisne? Dilemu razrešava predsednica udruženja "Alergija i ja"