Kako da prepoznate da je kremi za sunčanje istekao rok? Promena teksture i boje nisu jedini faktori
Foto: Profmedia

važno je da znate

Kako da prepoznate da je kremi za sunčanje istekao rok? Promena teksture i boje nisu jedini faktori

Zdravlje -

Dok je krema za sunčanje neophodna tokom cele godine, jer pravilna nega ne poznaje godišnje doba, leto nas čini dodatno opreznim. Uobičajeno pitanje ovih dana je – šta se dešava ako koristimo kremu za sunčanje od prošlog leta.

Kako majice, šorts i kupaći kostimi postaju nezvanična sezonska uniforma, nanošenje kreme za sunčanje na izloženu kožu, kao i ponovno nanošenje svaka dva sata, ključno je za izbegavanje opekotina od sunca i dugoročnih efekata oštećenja od sunca.

Kako da znamo do kad je rok trajanja, ako nam je izbledela etiketa na bočici?

- Krema za sunčanje je lek bez recepta koji je visoko regulisan od strane Uprave za hranu i lekove - objašnjava dermatolog Loreta Siraldo.

To znači da svaka bočica kreme za sunčanje treba da ima rok trajanja koji je odobrila ovlašćena agencija, bez obzira da li je u pitanju hemijska ili mineralna opcija.

Ako ne možete da vidite datum jer se mastilo možda istrošilo od prošle godine, trebalo bi da znate da većina boca obično ima rok trajanja oko tri godine, više ili manje. Kremu treba čuvati u mraku, dalje od izvora toplote.

Ovo posebno važi za hemijske kreme za sunčanje, koje se i češće koriste, jer sadrže nestabilne molekule koji se mogu razgraditi izlaganjem UV zračenju.

čuvajte kremu za sunčanje u mraku, dalje od izvora toplote
čuvajte kremu za sunčanje u mraku, dalje od izvora toplotefoto: Profmedia

Tri znaka da je vašoj kremi istekao rok

Neobičan miris

Ako krema za sunčanje počne da miriše čudno, to je siguran znak da je užegla. Obično je neprijatan miris znak da je krema za sunčanje kontaminirana bakterijama.

Ukoliko flašicom rukujete prljavim rukama ili je često izlažete vazduhu, čestice mogu da uđu u formulu i vremenom promene njen sastav, posebno ako krema za sunčanje sadrži prirodne ili nestabilne sastojke.

Promena teksture

- Krema za sunčanje kojoj je istekao rok često postane vodenija - objašnjava Siraldo.

Krema za sunčanje kojoj je istekao rok ima tendenciju da promeni teksturu, a ponekad se pojavi i talog. Možda će zato biti vodenija jer se talog napravio na dnu.

menjaju se boja i tekstura
menjaju se boja i teksturafoto: Shutterstock

Promena boje

Možda je to lakše primetiti na losionu nego spreju, ali ako primetite žutu ili braon nijansu na kremi za sunčanje, bacite je.

Ta žućkasta boja obično nastaje usled oksidacije tokom vremena, odnosno kada je formula izložena vazduhu i sunčevoj svetlosti.

Aktivni sastojci kao što su oksibenzon, oktinoksat, oktizalat i avobenzon su nestabilni molekuli koji se vremenom razlažu na suncu – čineći kremu neupotrebljivom.

Osim toga, kreme za sunčanje su često pune emulgatora, boja i drugih sastojaka koji će se sigurno pokvariti - ne želite da ih stavljate na kožu.

Osim što nije efikasna, krema za sunčanje kojoj je istekao rok može izazvati kožne reakcije.

Kremu treba nanositi na svaka dva sata, da ne bi došlo do opekotina
Kremu treba nanositi na svaka dva sata, da ne bi došlo do opekotinafoto: Shutterstock

Kako pravilno naneti kremu za sunčanje?

Nije važno samo šta primenjujete, već i kako to primenjujete. Kremu treba nanositi na svaka dva sata. Ako ulazite i izlazite iz bazena ili se znojite od letnje vrućine, možda i češće

Koliko kreme je dovoljno?

Ne zaboravite mesta koja često propuštate, kao što je zadnji deo ušiju. I količina je bitna – za telo koristite oko manju čašu kreme, a za lice koristite trag sa oko dva prsta.

Kada treba izbegavati sunce?

Bez obzira na to pokušavate da se fokusirate na odgovarajuću zaštitu od sunca, izbegavajte sunčanje tokom najtoplijih sati. Naročito ako lako gorite, UV zračenje je obično najjače nekoliko sati oko podneva, a najslabije rano ujutro i kasno popodne/veče.

Jednom godišnje uradite pregled mladeža, posebno ako imate neke promene na telu.

Prenela: N.R.

Izvor: 24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track