Ako pijete ove lekove, oprezno tokom vrućine: Povećavaju rizik od dehidratacije
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Ako pijete ove lekove, oprezno tokom vrućine: Povećavaju rizik od dehidratacije

Zdravlje -

Temperature su u porastu širom zemlje, a vrhunac toplotnog talasa očekuje se u ove nedlje. Iako nekima odgovara ovakvo vreme, važno je da budete oprezni ako uzimate određene lekove.

Lekovi za stanja kao što su visok krvni pritisak, bolest bubrega i poremećaji mentalnog zdravlja mogu imati specifične neželjene efekte. Oni mogu otežati održavanje hidratacije ili efikasno hlađenje po vrućem vremenu. Zbog toga, visoke temperature mogu biti potencijalno opasne, pa čak i fatalne za neke.

Diuretici

Diuretici se najčešće propisuju za lečenje srčane insuficijencije, visokog krvnog pritiska ili bolesti bubrega. S obzirom na to da povećavaju učestalost mokrenja, tokom vrućeg vremena mogu da nas dovedu u opasnost od dehidracije ili disbalansa elektrolita koji otežava telu da reguliše temperaturu, prenosi Glosteršir lajv.

Onima koji koriste diuretike savetuje se da piju dovoljno vode i da obrate pažnju na znake dehidracije kao što su glavobolja, vrtoglavica, tamni urin i osećaj žeđi.

Lekovi protiv visokog pritiska maskiraju osećaj žeđi, što otežava prepoznavanje da li dolazi do dehidracije
Lekovi protiv visokog pritiska maskiraju osećaj žeđi, što otežava prepoznavanje da li dolazi do dehidracijefoto: Shutterstock

Lekovi za krvni pritisak

Inhibitori enzima koji konvertuju angiotenzin, koji se obično propisuju pacijentima sa visokim krvnim pritiskom, mogu biti opasni na vrućini jer ljudi koji ih uzimaju mogu biti skloniji nesvestici ili padu. Ovi lekovi takođe maskiraju osećaj žeđi, što otežava prepoznavanje da li dolazi do dehidracije.

Beta blokatori

Beta-blokatori su još jedna vrsta lekova koji mogu sniziti krvni pritisak, ali ih mogu koristiti i pacijenti sa anksioznošću. Oni predstavljaju rizik po vrućem vremenu jer povećavaju šanse da se onesvestite i oslabite i smanjuju sposobnost tela da se znoji, što može dovesti do pregrevanja usled nedovoljnog hlađenja.

Određeni antidepresivi mogu povećati znojenje i suzbiti žeđ
Određeni antidepresivi mogu povećati znojenje i suzbiti žeđfoto: Shutterstock

Antidepresivi

Određeni antidepresivi mogu povećati znojenje i suzbiti žeđ, čineći korisnike sklonijim komplikacijama povezanim sa dehidracijom.

Oni koji uzimaju lekove za štitnu žlezdu za neaktivnu štitnu žlezdu takođe mogu biti izloženi riziku od dehidracije jer ovi lekovi mogu podići telesnu temperaturu i otežati efikasnu regulaciju telesne temperature.

Lekovi za ADHD

Stimulansi, kao što su amfetamini i lekovi koji se koriste za lečenje poremećaja pažnje i hiperaktivnosti (ADHD), takođe mogu povećati rizik od bolesti povezanih sa toplotom.

Prenela: O.M.

(izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track