Dodaci ishrani postali su važan deo svakodnevnog života mnogih. Međutim, na efikasnost dodataka ishrani može značajno uticati način na koji se čuvaju. Jedna ključna stvar koja se često zanemaruje je hlađenje. Određeni suplementi zahtevaju niže temperature da bi kako bi očuvali svoju efinasknost i kako se ne bi pokvarili.

Evo zbog čega je važno da suplemente držite u frižideru i kako pravilno skladištenje može da obezbedi njihovu maksimalnu korist.

Ključno je da pratite uputstva za čivanje svakog suplementa posebno, koji su naznačeni na poleđini, jer pravilno skladištenje održava njihovu moć. Faktori kao što su toplota, vlaga i kiseonik mogu uticati na određene dodatke ishrani, i dok je većina stabilna, onima sa živim mikroorganizmima ili osetljivim sastojcima često je potrebno hlađenje.

Međutim, nisu svi suplementi isti pa ih ponekad hlađenje može izložiti višku vlage, potencijalno ih oslabiti ili pokvariti. Zbog toga je najvažnije da pročitate i sledite uputstva svih suplemenata koje koristite.

stockphotofishoilcapsulesonwoodenbackgroundandtexturevitamindsupplementselectivefocus515714845.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Evo šest suplemenata koje treba da razmotrite da držite u frižideru:

Riblje ulje

Riblje ulje sadrži omega-3 masne kiseline, koje se mogu razgraditi kada su izložene toploti, svetlosti i vazduhu. Čuvanje u frižideru pomaže u očuvanju njegove svežine i hranljive vrednosti i sprečava da užegne.

Probiotici

Probiotici sadrže žive mikroorganizme korisne za zdravlje creva koji su osetljivi na toplotu i imaju koristi od hlađenja kako bi održali svoju moć i efikasnost. Uvek proverite deklaraciju o skladištenju jer neki probiotici mogu biti stabilni na sobnoj temperaturi.

probiotici-shutterstock-2264412121.jpg
Shutterstock 
foto: Shutterstock

Tečno gvožđe

Ako uzimate tečne suplemente gvožđa, njihovo hlađenje pomaže u održavanju njihove svežine i snage. Ovo sprečava oksidaciju, koja može da razgradi gvožđe i utiče na njegovu efikasnost.

Laneno ulje

Bogato omega-3 masnim kiselinama, laneno ulje može brzo da užegne kada je izloženo toploti, svetlosti i vazduhu. Hlađenje usporava ovaj proces, čuvajući njegov ukus i hranljive prednosti.

Vitamin C

Iako nije neophodno, držanje dodataka vitamina C u frižideru može pomoći u održavanju njihove potencije, posebno u toplijim klimama ili za dugotrajnije čuavnje. Vitamin C je osetljiv na toplotu, svetlost i vazduh, što može smanjiti njegovu efikasnost tokom vremena.

Prenela: O.M.

(Izvor: Živim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs)