Neprijatni znaci visokog kortizola o kojima se malo priča: Ove tehnike staviće ovaj hormon pod kontrolu
Foto: Shutterstock

obratite pažnju

Neprijatni znaci visokog kortizola o kojima se malo priča: Ove tehnike staviće ovaj hormon pod kontrolu

Zdravlje -

Hormon kortizol neophodan je našem telu i uključen je u mnoge aspekte svakodnevnog funkcionisanja. Međutim, kada je njegov nivo predugo visok to već može biti problem. Sa povišenim nivoom ovog hormona mogu se javiti anksioznost, depresija i nesanica, ali i neki drugi simptomi o kojima se malo govori.

Ukoliko su vaši nivoi kortizola povišeni duže vreme, možete primetiti i ove promene na svom telu.

Neprijatan miris pazuha - Visok nivo kortizola može uticati na znojenje i miris tela. Pokušajte tehnike opuštanja kao što su meditacija ili vežbe disanja. Redovno vežbanje i zdrava ishrana takođe pomažu.

Neprijatan dah - Stres može dovesti do suvoće usta i lošeg zadaha. Pijte više vode, održavaj oralnu higijenu i koristi sredstva za osvežavanje daha.

Problemi sa stolicom - Kortizol može uticati na probavni sistem. Uvedite u ishranu više vlakana, pijte dovoljno vode i razmotri probiotike.

Opadanje kose - Gubitak kose može biti povezan sa stresom. Razmotri dodatke ishrani koji sadrže biotin i vitamin E, i posveti više vremena opuštanju.

Gubitak kose može biti povezan sa stresom
Gubitak kose može biti povezan sa stresomfoto: Shutterstock

Lomljivi nokti - Kortizol može uticati na zdravlje noktiju. Povećaj unos hrane bogate kalcijumom, magnezijumom i cinkom, i koristi hidratantne kreme.

Suva koža koja puca - Kortizol može uticati na zdravlje vaše kože. Koristite hidratantne kreme bez parfema, izbegavajte tople tuševe i uvedite omega-3 masne kiseline u ishranu.

Podrigivanje i gasovi - Kortizol može uzrokovati i gasove. Pokušajte sa vežbama disanja pre obroka, jedite polako i izbegavajte gazirane napitke i hranu koja izaziva nadimanje. Korisno je da proverite imikrobiom creva.

Dobijanje težine oko struka - Kortizol može doprineti nakupljanju masnih naslaga oko stomaka. Fokusiraj se na uravnoteženu ishranu, redovno vežbanje i tehnike za smanjenje stresa.

Ukoliko se prepoznate u ovome, znajte da se i drugim ljudima dešavju slične stvari. Rad na smanjenju stresa može mnogo pomoći, zato nemojte da prihvatate da su stvari jednostavno takve.

Važno je da pronađete strategiju za balansiranje kortizola koja vama daje rezultate
Važno je da pronađete strategiju za balansiranje kortizola koja vama daje rezultatefoto: Shutterstock

Pronađite svoju strategiju da uravnoteženje kortizola

Ključno je da priznamo naše potrebe - one su jako važne. Važno je da pronađete strategiju za balansiranje kortizola koja vama daje rezultate.

Jutarnje rutine

Preporučuje se lagano ustajanje ujutru, meditacija i druge slične tehnike. Takođe, jedna od opcija je i vođenje dnevnika, vreme za molitvu i zahvalnost.

Disanje

Verovali ili ne, većina ljudi nepravilno diše. To je jedan od glavnih uzroka disregulacije kortizola. Plitko ili površinsko disanje povećava krvni pritisak i srčani ritam, izaziva anksioznost i može značajno doprineti povećanom nivou kortizola.

Preporučuje se da vežbate dubok udah na nos, još jedan kraći udah i dug izdah na usta (2x duži nego udah) i ponovite koliko je potrebno.

Šetnja

U prirodi, parku, na keju, bilo gde. Samo je važno da gledate u daljinu i lepe boje. Ovo nije trening (dakle, nije prebrza šetnja) nego tehnika za opuštanje uma.

Takođe, probajte i druge stvari koje će vam pomoći da se umirite i lakše spavate kao što je pisanje dnevnika, joga, masaža i slično.

Prenela: O.M.

(izvor: Instagram @andrea.wellgen/Zdravlje.Kurir.rs)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track