Zašto je bitno gde je raspoređeno masno tkivo? Posebno je opasno na ovom delu tela
Foto: Profimedia

endokrinolog savetuje

Zašto je bitno gde je raspoređeno masno tkivo? Posebno je opasno na ovom delu tela

Zdravlje -

Zanimljivo je da čovek u stomaku može da ima preko 500 milijardi masnih ćelija čija je uloga da budu čuvari energije za "crne dane".

Ukoliko je masnih ćelija previše, one postaju vrlo opasne po zdravlje i slobodno možemo reći da su indikator našeg zdravstvenog stanja, kaže dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane na Instagramu.

- Gojaznost najčešće nastaje zbog pogrešne ishrane bogate šećerom, belim brašnom, industrijski prerađenom hranom, unosom masti životinjskog porekla, previše stresa i zbog nedovoljne fizičke aktivnosti - kaže endokrinolog.

previše hrane i stresa, a malo fizičke aktivnosti
previše hrane i stresa, a malo fizičke aktivnostifoto: Shutterstock

Kako će biti raspoređeno masno tkivo u našem telu zavisi od genetske predispozicije i razlikuje se od čoveka do čoveka, dodaje. Generalno, razlikujemo gojaznost tipa kruške i jabuke.

Kruška

Gojaznost tipa kruške je metabolički bolja i više pravi estetske nego zdravstvene probleme. Ovde se masno tkivo nakuplja oko kukova, na natkolenicama i na zadnjici i češća je kod žena.

Jabuka

Metabolički nepovoljnija je gojaznost tipa jabuke, gde je primarno uvećan stomak, a naročito ako je uvećan stomak i iznad struka.

- Kod ovakvih osoba organi plivaju u masnom tkivu i on pravi mnoge metaboličke nepovoljne događaje kao što su dijabetes i ubrzana arterioskleroza - opominje dr Dangubić.

salo oko struka je posebno opasno
salo oko struka je posebno opasnofoto: Shutterstock

Ovaj tip gojaznosti je češći kod muškaraca, mladih žena koje se nepravilno hrane i nemaju fizičku aktivnost i kod žena u menopauzi.

- Najčešće se kod osoba koje imaju centralni tip gojaznosti krije insulinska rezistencija, intolerancija na glukozu i potencijalni dijabetes. Ono što je najgore, sa poremećajem metabolizma šećera dolazi i do poremećaja metabolizma masti (lipida), tako da ove osobe najčešće imaju i povišen holesterol i trigliceride - navodi endokrinolog i savetuje:

- Dokle god jedemo koliko i trošimo neće nam se gomilati prekomerno masno tkivo. Masne ćelije rastu, ali se i tope ukoliko redovno vežbamo.

Pripremila: Nataša Lazović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track