Zašto je bitno gde je raspoređeno masno tkivo? Posebno je opasno na ovom delu tela
Zanimljivo je da čovek u stomaku može da ima preko 500 milijardi masnih ćelija čija je uloga da budu čuvari energije za "crne dane".
Ukoliko je masnih ćelija previše, one postaju vrlo opasne po zdravlje i slobodno možemo reći da su indikator našeg zdravstvenog stanja, kaže dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane na Instagramu.
- Gojaznost najčešće nastaje zbog pogrešne ishrane bogate šećerom, belim brašnom, industrijski prerađenom hranom, unosom masti životinjskog porekla, previše stresa i zbog nedovoljne fizičke aktivnosti - kaže endokrinolog.
Kako će biti raspoređeno masno tkivo u našem telu zavisi od genetske predispozicije i razlikuje se od čoveka do čoveka, dodaje. Generalno, razlikujemo gojaznost tipa kruške i jabuke.
Kruška
Gojaznost tipa kruške je metabolički bolja i više pravi estetske nego zdravstvene probleme. Ovde se masno tkivo nakuplja oko kukova, na natkolenicama i na zadnjici i češća je kod žena.
Jabuka
Metabolički nepovoljnija je gojaznost tipa jabuke, gde je primarno uvećan stomak, a naročito ako je uvećan stomak i iznad struka.
- Kod ovakvih osoba organi plivaju u masnom tkivu i on pravi mnoge metaboličke nepovoljne događaje kao što su dijabetes i ubrzana arterioskleroza - opominje dr Dangubić.
Ovaj tip gojaznosti je češći kod muškaraca, mladih žena koje se nepravilno hrane i nemaju fizičku aktivnost i kod žena u menopauzi.
- Dokle god jedemo koliko i trošimo neće nam se gomilati prekomerno masno tkivo. Masne ćelije rastu, ali se i tope ukoliko redovno vežbamo.
Pripremila: Nataša Lazović
Da li ljutnja povećava rizik od srčanog i moždanog udara? Naučnici otkrivaju koliko traje njen uticaj na krvne sudove i nije dobro