Povišeni nivoi bilirubina u krvi obično ukazuju na oboljenje jetre, ali ponekad se radi samo o hroničnom umoru Krvna slika je najbolji uvid u stanje organizma. Jedno od veoma važnih jedinjenja, što se vidi iz nalaza u krvi, svakako je bilirubin.

Kako nastaje bilirubin?

Nastaje kao proizvod razgradnje eritrocita. Obično se izlučuje putem žuči, a povišene vrednosti su znak da nešto nije u redu.

Šta znači ako imate povišen bilirubin?

Povišen bilirubin može biti znak da imate problema sa radom jetre, žučne kese, da ste hronično neispavani i umorni, a mogu ukazivati i na Gilbertov sindrom (nasledno metaboličko oboljenje jetre).

Kod zdrave osobe, eritrociti cirkulišu u telu oko 120 dana. Bilirubin je najčešće povišen kod pojačanog razlaganja eritrocita, što može biti posledica hemolitičke anemije, a može se javiti i kod brojnih bolesti – od nekih naslednih do autoimunih ili onih koje su posledica transfuzije ili nekih lekova.

shutterstock-553225405.jpg
Shutterstock 
Bilirubin je najčešće povišen kod pojačanog razlaganja eritrocitafoto: Shutterstock

Uzroci povećanja bilirubina

Razlog mogu biti bolesti jetre, nasledne, akutne ili hronične. Jednako tako, povišen bilirubin može biti posledica raznih oboljenja bilijarnog trakta (bilijarna ciroza, sklerozirajući holangitis, kamen u žuči, tumori žučne kese, žučnih kanala, tumori pankreasa, ciste...

Dok snižena vrednost bilirubina nema posledice, povišena, čak i nešto iznad granice normalne vrednosti, ukazuje na izmenjenu funkciju jetre i trebalo bi da bude alarm za posetu lekaru.

Generalno, stanje u kojem je bilirubin povišen u krvi osobe naziva se hiperbilirubinemija.

Povećana vrednost bilirubina u krvi može biti konstantna, a uzrokovana je hroničnim oboljenjima jetre kao što su alkoholni hepatitis, hepatitis C, autoimuni hepatitis.

shutterstock-2380512099.jpg
Shutterstock 
vrednost iznad granice normalne, ukazuje na izmenjenu funkciju jetrefoto: Shutterstock

Ishrana

Pošto obolela jetra nije u stanju da preradi bilirubin, da bi se izbegli ili bar produžili hirurški zahvati, veoma je važno obratiti pažnju na ishranu.

Naime, iz ishrane treba izbaciti zasićene masti i alkohol, a uvesti namirnice koje poboljšavaju regeneraciju jetre, poput surutke, svježeg sira, povrća bogatog bakrom i gvožđem.

Prenela: N.R.

Ozvor: Ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

Kurir TV SAMO TROJE LJUDI OD 100 DOBROVOLJNO DAJE KRV! Iz Instituta za transfuziju krvi apeluju uoči državnog vpraznika: NA REZERVI SMO