Estrogen čuva žensko srce: Kad nivo ovog hormona počne da pada povećava se rizik od srčanog udara
Foto: Shuterstock

OPREZ U MENOPAUZI

Estrogen čuva žensko srce: Kad nivo ovog hormona počne da pada povećava se rizik od srčanog udara

Zdravlje -

Kako starimo, i muškarci i žene imaju povećan rizik od srčanog udara. Međutim, žene koje su već prošle kroz menopauzu su u najvećem riziku, a evo i zašto.

Dr De Liza Fervezer, istraživač kardiovaskularnih bolesti u Mejo Klinici, objašnjava da je smanjenje nivoa estrogena glavni uzrok tome. Zato žene nakon menopauze treba još pažljivije da vode računa o zdravlju srca.

- Estrogen pruža izuzetno zaštitno dejstvo protiv srčanih bolesti kod žena, što je zaista razlog zašto se rizici povećavaju kod žena, u većini slučajeva nakon menopauze i kasnije u životu - objašnjava dr Fervezer.

Doktorka Fervezer kaže da estrogen pomaže u zaštiti od srčanog udara sprečavanjem upala koje doprinose nakupljanju plaka u koronarnim arterijama. Ali nakon menopauze, kada nivoi estrogena drastično padnu, stvari se menjaju.

- Promenjen je izgled plaka i povećana je šansa da dođe do pucanja, a zapravo, žena iz imunološke perspektive počinje više da liči na muškarca, kaže dr Fervezer.

Nedostatak estrogena dovodi do smanjenog tonusa krvnih sudova, dalje do grčenja istih i povećanja arerijskog pritiska što onda pogoršava već pokrenut aterosklerotski proces i mogućnost za kardiovaskularni događaj.

Šta bi žene u postmenopauzalnom periodu trebalo da čine kako bi očuvale zdravlje srca?

- Treba zaista pažljivo pratiti faktore rizika. Dakle, pratite nivo krvnog pritiska i holesterola, održavati zdravu težinu, jesti hranu koja je dobra za srce, redovno vežbati i ne pušiti. Srčane bolesti se mogu sprečiti i lečiti. Nikad nije kasno da počnete bolje da brinete o sebi - kaže dr Fervezer.

Pripremila: V.N.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track