Katarakta ili glaukom? Doktor objašnjava razliku između ova dva najčešća oboljenja očiju
Foto: Shutterstock

sačuvajte vid

Katarakta ili glaukom? Doktor objašnjava razliku između ova dva najčešća oboljenja očiju

Zdravlje -

Iako i katarakta i glaukom utiču na vid, to čine na različite načine i zahtevaju različite pristupe lečenju. Redovni pregledi oftalmologa su ključni za rano otkrivanje oba stanja.

Dobar vid značajno doprinosi kvalitetu života, ali mnogi ljudi često zanemaruju važnost redovnih pregleda očiju sve dok ne dođe do značajnih problema. Dva najčešća oboljenja, izuzimajući kratkovidost i dalekovidost, su katarakta i glaukom. Iako oba mogu da dovedu do gubitka vida, bitno se razlikuju prema uzrocima, simptomima i tretmanima koji se primenjuju. Razumevanje ovih razlika je važno za efikasnu prevenciju i lečenje, kaže dr Udej Tekčandani, oftalmolog iz Mumbaja, Indija.

Šta je katarakta?

Katarakta je proces povezan sa starenjem pri kojem prirodno sočivo oka postaje zamućeno i izaziva zamagljen vid, objašnjava dr Tekčandani.

- To je čest problem kod osoba starijih od 50 godina i javlja se kod gotovo svih.

Operacija katarakte je jedna od najčešćih i najuspešnijih
Operacija katarakte je jedna od najčešćih i najuspešnijih foto: Shutterstock

Katarakta se često povezuje sa starenjem, jer proteini u sočivu počinju da se zgrušavaju, što dovodi do zamućenog ili zamagljenog vida. Može da se razvije na jednom ili oba oka, ali se ne širi s jednog oka na drugo.

Simptomi katarakte

  • Zamagljen ili mutan vid
  • Poteškoće sa vidom noću
  • Osetljivost na svetlost i blještavilo
  • Viđenje "aure" oko svetala
  • Česte promene u dioptriji naočara ili kontaktnih sočiva
  • Bledenje ili žućenje boja

Uzroci i faktori rizika su starenje, dijabetes, pušenje i konzumacija alkohola, dugotrajno izlaganje ultraljubičastom svetlu, prethodne povrede ili upale oka i određeni lekovi, poput kortikosteroida.

Lečenje

Prema rečima dr Tekčandanija, katarakta je reverzibilni uzrok slepila koji se može lečiti operacijom, pri kojoj se zamućeno sočivo uklanja i zamenjuje veštačkim sočivom kako bi se povratio vid. Operacija je jedna od najčešćih i najuspešnijih procedura širom sveta.

- Ne postoje lekovi ili kapi za oči koje mogu da preokrenu napredovanje katarakte - navodi.

problem sa glaukom je u tome što ne daje simptome
problem sa glaukom je u tome što ne daje simptomefoto: Shutterstock

Šta je glaukom?

Glaukom je bolest optičkog nerva koji povezuje oko sa mozgom i prenosi vizuelne signale do mozga, objašnjava dr Tekčandani.

- Obično se javlja zbog povećanja pritiska u oku koji pritiska nerv i izaziva progresivno oštećenje, a češći je kod žena.

Simptomi glaukoma

Kod glaukoma, većina pacijenata nema simptome, a vid im je očuvan do kasnih stadijuma bolesti, zbog čega se naziva "tihi kradljivac vida".

- Međutim, kako oštećenje nerva napreduje, dolazi do sužavanja vidnog polja (slično kao kod konja sa amovima), tako da je centralni vid očuvan do uznapredovalih stadijuma, kada dolazi do potpunog gubitka vida - navodi doktor.

cilj lečenja je sprečavanje slepila
cilj lečenja je sprečavanje slepilafoto: Shutterstock

Lečenje

Za razliku od katarakte koja se može izlečiti, kod glaukoma je najvažnije prevenirati slepilo jer, iako se oštećenje optičkog nerva ne može preokrenuti, može se sprečiti njegovo pogoršanje.

- Glaukom se obično leči kapima za oči i laserskom terapijom kako bi se smanjio intraokularni (očni) pritisak. U uznapredovalim stadijumima, moguća je hirurška intervencija kako bi se dodatno smanjio pritisak na optički nerv - poručuje oftalmolog.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track