Kako da proširite kapacitet pluća? Saveti i trikovi posebno korisni za pušače
Foto: Shutterstock

poslušajte pulmologa

Kako da proširite kapacitet pluća? Saveti i trikovi posebno korisni za pušače

Zdravlje -

Održavanje kapaciteta pluća je važno da ne biste imali kratak dah i zamarali se. Kako starimo, kapacitet prirodno opada, a tu su još i pušenje i zagađenje kao dodatni faktori rizika.

Starost ne utiče samo na kožu, kosu, vid i pokretljivost. Ni vaša pluća kako odmiču godine možda neće moći da zadrže veću količinu vazduha.

Šta je kapacitet pluća?

Kapacitet pluća se odnosi na ukupnu zapreminu vazduha koju pluća mogu da zadrže, pri čemu je ukupni kapacitet maksimalna količina vazduha koju pluća mogu da zadrže na kraju udaha.

Ova mera je ključna za respiratornu funkciju i neophodna za održavanje dobrog zdravlja pluća, kaže pulmolog dr Saliman Ladani.

Kapacitet pluća se odnosi na ukupnu zapreminu vazduha koju pluća mogu da zadrže
Kapacitet pluća se odnosi na ukupnu zapreminu vazduha koju pluća mogu da zadržefoto: Shuttertock

Šta dovodi do slabog kapaciteta pluća?

Starost - Pluća mogu da zadrže oko šest litara vazduha, ali nakon 35. godine, funkcija polako opada, navodi Američko udruže za pluća.

Dakle, starenje je najčešći i najznačajniji uzrok smanjenog kapaciteta pluća. Kako starimo, elastičnost naših pluća se smanjuje, što otežava duboko disanje.

Astma - Nelečena astma, stanje koje otežava disanje, tokom dužeg perioda može da oštetiti disajne puteve, može da izazove upalu i na kraju smanji kapacitet pluća.

Prekomerna težina ili gojaznost - Gojaznost može da optereti pluća, što otežava disanje i dovodi do smanjenog kapaciteta. Slabi respiratorni mišići ili bolesti skeletnih mišića takođe izazivaju slične probleme.

 starenje je najčešći i najznačajniji uzrok smanjenog kapaciteta pluća
starenje je najčešći i najznačajniji uzrok smanjenog kapaciteta plućafoto: Shutterstock

Koji su načini da povećate kapacitet?

Vežbe dubokog disanja

Vežbe dubokog disanja ili disanja iz stomaka su neophodne za poboljšanje kapaciteta pluća, navodi doktor.

- Ove vežbe, kada se praktikuju redovno, pomažu ljudima da iskoriste veći deo kapaciteta pluća, povećavajući unos kiseonika i izbacivanje ugljen-dioksida - objašnjava dr Ladani.

Abdominalno disanje jača dijafragmu i međurebarne mišiće, koji pomažu u poboljšanju respiratorne funkcije i kapaciteta pluća.

Takođe, vežbe dubokog disanja mogu da smanje stres, dovedu do opuštanja i smanje anksioznost, a sve to doprinosi boljem obrascu disanja i kapacitetu pluća.

Dakle, koristite nos da udahnete duboko i polako. Osetite kako vam se stomak podiže dok punite pluća vazduhom. Nakon što zadržite dah pet sekundi, polako izdahnite.

Disanje stisnutih usana

Ovo uključuje duboko udisanje kroz nos na spor i kontrolisan način, stiskanje usana i izdisanje kroz stisnute usne. Ova vežba disanja može da pomoći da disajni putevi budu otvoreni duže vreme. Takođe može da olakša protok vazduha u i iz pluća.

Meditacija, duboko disanje
foto: Profimedia

Aerobne vežbe

Aerobne vežbe, koje angažuju velike grupe mišića, su posebno efikasne jer jačaju dijafragmu, glavni mišić odgovoran za disanje, kao i međurebarne mišiće, koji su takođe neophodni.

- Jačanje ovih mišića omogućava dublje i efikasnije disanje, što dovodi do boljeg udisanja i izdisaja i povećanja kapaciteta pluća - kaže stručnjak.

Aerobne vežbe takođe poboljšavaju efikasnost tela u korišćenju kiseonika, odnosno omogućavaju veći unos kiseonika i efikasnije izbacivanje ugljen-dioksida.

Dakle, hodajte, trčite ili idite na plivanje za bolji kapacitet pluća.

Intervalni trening

Ako osetite nedostatak daha tokom vežbanja, idite na intervalni trening. Ova vrsta treninga podrazumeva smenjivanje kratkih perioda rigoroznijih i manje napornijih vežbi.

Dakle, možete da trčite minut ili dva, a zatim polako hodate dva minuta i ponavljate ovaj ciklus oko 30 minuta. Ovo će dati vašim plućima vremena da se oporave, a zatim ih možete ponovo više angažovati.

 hodajte, trčite ili idite na plivanje za bolji kapacitet pluća
hodajte, trčite ili idite na plivanje za bolji kapacitet plućafoto: Shutterstock

Prestanite da pušite

Prestanak pušenja dovodi do značajnih pozitivnih promena, jer pluća imaju izuzetnu sposobnost zarastanja i oporavka, kaže dr Ladani.

Pušenje ubrzava proces slabljenja funkcije pluća, dok prestanak pušenja usporava ovaj proces, poboljšava kapacitet pluća i sprečava hroničnu opstruktivnu bolest pluća, kao i rak pluća.

Možete da potražite stučnu pomoć i družite se sa nepušačima kako biste prestali da pušite.

Više vitamina D

Vitamin D može da pomogne u održavanju zdravlja pluća. Može da smanji rizik od respiratornih infekcija, kao što su grip i pneumonija, što privremeno smanjuje kapacitet pluća.

Sunčeva svetlost je odličan način da dobijete potrebnu količinu vitamina D. Takođe možete da birate namirnite kao što su masna riba (losos, skuša, tuna), džigerica ili žumance.

vitamin D može pomaže u održavanju zdravlja pluća
vitamin D može pomaže u održavanju zdravlja plućafoto: Shutterstock

Manje zagađenja

Poboljšanje kvaliteta vazduha i izbegavanje zagađenih područja, veštačkih mirisa i prašine su od ključne važnosti, jer ovi faktori mogu da smanje kapacitet pluća i povećaju podložnost alergijama i upalama, poručuje dr Ladani.

Prenela: N.R.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track