Pranje voća i povrća je nešto što radimo, a da i ne razmišljamo o tome, ali je od vitalnog značaja da to uradite na ispravan način kako biste izbegli bakterije koje se mogu naći u njima.

Iako možda mislite da je prilično jednostavno oprati voće i povrće, ispostavilo se da postoji poseban način da se to uradi. Tokom leta jedemo dosta salata i svežeg voća i povrća, tako da je od vitalnog značaja da dobro operete voće i povrće pre nego što ga pojedete kako biste izbegli rizike po zdravlje.

Pranjem voća i povrća uklanjate pesticide koji se koriste tokom uzgoja, kao i sve bubice i prljavštinu, i na taj način osiguravate da vaša hrana ne sadrži bakterije.

Nedavno je otkriven slučaj ešerihije koli koja je pronađena u sendviču u supermarketu, u Velikoj Britaniji, a koji je povezan sa zelenom salatom korišćenom u sendivuču, rezultirao je smrću kupca. Zato je od vialnog značaja oprati sve sveže proizvode pre konzumiranja. Čak iako se mnogo pažnje posvećuje izbegavanju bakterija, može doći do kontaminacije.

cuvanje-hrane-shutterstock-1476878090.jpg
Shutterstock 

Pazite dobro na rok trajanja

Postoje načini na koje možete pripremiti svoju hranu da bude što bezbednija za konzumiranje. Jedan od najvažniji saveta je da dobro operete ruke i dasku za sečenje kako biste sprečili unakrsnu kontaminaciju.

- Ne smete da jedete hranu posle ponoći na dan njenog roka upotrebe, u skladu sa smernicama Agencije za standarde hrane. Ovo odnosi se na sve proizvode, uključujući zelenu salatu i salatu u vrećicama - savetuje dr Debora Li.

Trebalo bi prati čak i pakovanu opranu salatu

Kada je u pitanju seckanje sastojaka za salatu, bacite sve delove koji su braon ili su bili nagnječeni i uklonite spoljne listove. Pustite ih pod hladnom tekućom vodom oko 30 sekundi. Ovo je bolje nego da ih potopite jer bakterije mogu ostati zarobljene u posudi. Iako je salata u vrećicama već oprana, treba je ponovo oprati samo da bi bila bezbedna.

Posebno je važno oprati korenasto povrće jer će većina imati prljavštinu i teže je ukloniti kada se iseče. Za voće kao što su jabuke, stavite ih pod hladnu vodu i obrišite kožu da biste bili sigurni da je čista. Mekše voće bolje je namočiti i procediti u cediljku.

pranje-zelene-salate-shutterstock-1661161006.jpg
Shutterstock 

Za pranje koristite sirće i sodu bukarbonu, savetuje nutricionista

- Samo pranje vodom može pomoći u uklanjanju nekih bakterija, ali upotreba sirćeta i rastvora sode bikarbone može biti efikasnija u smanjenju rizika od kontaminacije ešerihijom - kaže Liza Marli, kuvar i nutricionista.

Ona preporučuje da voće ili povrće potopite u litar vode i dodate 150 ml belogsirćeta i 40 g sode bikarbone, promešajte i dobro isperite nakon pet minuta namakanja.

Prenela: O.M.

(izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs)