Kako sačuvati zdravlje bešike? Za početak - rešite se viška kilograma i nikada ne odlažite odlazak u toalet
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Kako sačuvati zdravlje bešike? Za početak - rešite se viška kilograma i nikada ne odlažite odlazak u toalet

Zdravlje -

Višak kilograma može doprineti razvoju inkontinencije, dok namerno zadržavanje urina može oslabiti bešiku. Evo kako druga stanja utiču na bešiku i kako ih možete sprečiti.

Mokraćna bešika je organ koji se nalazi u donjem delu stomaka, i služi za čuvanje urina koji se proizvodi u bubrezima i skuplja u ureteru pre nego što stigne do bešike.

Bešika podseća na balon i sastoji se od mišićnog zida koji se može rastegnuti za čuvanje urina i sfinktera koji omogućava kontrolu izlučivanja urina, prema Klivlendskoj klinici.

Bešika može da zadrži oko 400 do 600 ml urina, ali potreba za mokrenjem se obično javlja kada se bešika napuni sa oko 200 do 300 ml urina. Pored toga, mokraćna bešika je važan organ za održavanje ravnoteže telesnih tečnosti i elektrolita.

Najčešći problemi sa bešikom

Postoji nekoliko uobičajenih problema koji se mogu pojaviti ako se ne vodi računa o zdravlju bešike ili kao rezultat drugih stanja, a VebMD navodi neke od njih.

  • Infekcije urinarnog trakta - Infekcije bešike i uretre su veoma česte, posebno kod žena. Izazivaju bol pri mokrenju, učestalo mokrenje i neprijatan miris urina. U ovom slučaju, bešika nabrekne, što je uzrok bola koji prati mokrenje. Antibiotici su obično dovoljni za lečenje infekcije, a mogu pomoći i čajevi.
  • Inkontinencija - Stanje u kome se bešika nekontrolisano oslobađa, a osoba nema vremena da ode u toalet. Infekcije i uvećana prostata mogu izazvati inkontinenciju koja nestaje kada se problem reši, ali inkontinencija se takođe može javiti sa godinama i nije uvek izlečiva.
  • Stresna inkontinencija - To je stanje kada bešika ne može da zadrži mokraću tokom kašljanja, kihanja, smejanja ili podizanja teških predmeta.
  • Prekomerno aktivna bešika – U ovom slučaju, bešika počinje da se skuplja pre nego što je zaista puna, što dovodi do iznenadnog poriva za mokrenjem koji je često van njihove kontrole. Takođe uzrokuje da se budite tokom noći zbog nepodnošljive potrebe da ispraznite bešiku.
  • Rak mokraćne bešike Maligni tumor koji se može razviti u bešici zahteva operaciju ili hemoterapiju, a u nekim slučajevima lekari će odlučiti da uklone bešiku kako bi sprečili širenje tumora.
  • Kamenčići u bubrezima- tvrde mineralne naslage mogu se formirati u urinarnom sistemu, uključujući bešiku. Ako imate bilo kakvih problema sa bešikom, bilo bi dobro da se odmah obratite svom lekaru.
Vagina, Bešika
foto: Profimedia

Kako održati zdravu bešiku?

Neophodna je tačna dijagnoza problema sa bešikom kako bi se problem rešio što lakše i što pre. Pre nego što dođe do problema, važno je održavati bešiku zdravom. Postoji nekoliko stvari koje možete učiniti da to osigurate:

Pijte dovoljno tečnosti

Pijenje dovoljno vode tokom dana pomaže u održavanju zdravlja urinarnog trakta i sprečava infekcije bešike. Preporučuje se dnevni unos oko dva litra tečnosti, ali se ove preporuke menjaju u zavisnosti od životnih navika.

Ako ste u pokretu ili trenirate, obavezno dodajte bar još jedan litar tečnosti. Nisu sve tečnosti iste, kofein i alkohol, na primer, iritiraju bešiku. Zato je najbolji izbor tečnosti voda.

Mokrite redovno

Učestalo mokrenje sprečava nakupljanje bakterija u bešici, što smanjuje rizik od infekcije. Takođe, ako osetite potrebu za mokrenjem, nemojte se suzdržavati, već odmah idite u toalet. Prisilno zadržavanje urina može dovesti do slabljenja mišića bešike, što na kraju dovodi do inkontinencije.

budfite oprezni kako se brišete nakon pražnjenja creva kako ne bi došlo do infekcija genitalija
budfite oprezni kako se brišete nakon pražnjenja creva kako ne bi došlo do infekcija genitalijafoto: Shutterstock

Održavajte higijenu

Održavanje lične higijene, posebno u području genitalija, važno je za sprečavanje infekcija bešike i drugih povezanih problema. Žene takođe treba da budu oprezne kada brišu nakon pražnjenja creva. Uvek povlačite papir od napred prema nazad kako biste izbegli prenos bakterija iz analnog područja u uretru.

Birajte uravnoteženu ishranu

Određena hrana i pića kao što su alkohol, kofein, začinjena hrana, gazirana pića i citrusi mogu iritirati bešiku i izazvati nelagodnost. Uravnotežena ishrana će takođe pomoći u održavanju optimalne telesne težine, što će smanjiti mogućnost inkontinencije kao rezultat povećanja telesne težine.

Vežbajte redovno

Baš kao i uravnotežena ishrana, vežba je ključna za održavanje optimalne telesne težine. Redovno vežbanje će takođe smanjiti mogućnost dijabetesa i drugih stanja koja mogu uticati na inkontinenciju i infekcije. Zatvor je još jedan uzrok problema sa bešikom i takođe se može ublažiti vežbanjem.

Radite vežbe za karlično dno

Vežbe koje jačaju mišiće karličnog dna mogu pomoći u sprečavanju stresne inkontinencije. Karlično dno sadrži mišiće koji se protežu od genitalnog područja do osnove kičme.

Da biste ih ojačali, pretvarajte se da želite da sprečite odlazak u kupatilo, trebalo bi da osetite povlačenje u predelu genitalija i zadnjice kada zategnete mišiće. Pokušajte da ih držite u ovom položaju 10 sekundi ili napravite osam do 10 brzih stiskanja.

Vežbe koje jačaju mišiće karličnog dna mogu pomoći u sprečavanju stresne inkontinencije
Vežbe koje jačaju mišiće karličnog dna mogu pomoći u sprečavanju stresne inkontinencijefoto: Shutterstock

Prestanite da pušite

Pušenje može oštetiti bešiku i povećati rizik od razvoja raka mokraćne bešike. Polovina svih ljudi koji dobiju rak mokraćne bešike su pušači. Pušenje takođe može dovesti do inkontinencije jer izaziva kašalj, a nikotin u duvanu može da napreže mišiće bešike, zbog čega morate češće da mokrite.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track