Uz jednostavan trik smanjite nagli skok šećera: Evo kojim redosledom bi trebalo jesti i koji napitak je koristan
Foto: Shutterstock

VREDI PROBATI

Uz jednostavan trik smanjite nagli skok šećera: Evo kojim redosledom bi trebalo jesti i koji napitak je koristan

Zdravlje -

Malo ko se neće složiti sa činjenicom da je zdravlje najvažnije, odnosno da u nekom trenutku života svakako postaje prioritet. Pored ispijanja jabukovog sirćeta pre obroka, posebno je zanimljiva još jedna činjenica, a odnosi se na redosled kojim jedete namirnice kako biste sprečili nagli skok šećera u krvi.

Kada nam je zdravlje prioritet, uvodimo veću fizičku aktivnost, brinemo o kvalitetu sna, biramo ono što nas čini srećnim, a isključujemo ono što nam oduzima energiju i na kraju biramo hranu koja će podržati naše zdravlje.

Poslednja stavka je posebno važana za francuskog biohemičara Džesi Enšope, koja na svom instagram profilu svakodnevno deli zanimljive i korisne savete o očuvanju metaboličkog zdravlja, ali i o prevenciji raznih bolesti.

nezdrave namirnice, zdrava ishrana
foto: Shutterstock

Kako redosled kojim jedete utiče na glukozu?

Naime, Enšope se u svom videu poziva na istraživanje u kojem su učestvovali pacijenti sa dijabetesom tipa 2.

Ispitanici su bili podeljeni u dve grupe u kojima su tokom istraživanja dobijali istu hranu sa istim kalorijskim sastavom, ali su dobijali različita uputstva o tome kako jesti.

Obrok se sastojao povrća, proteia i ugljenih hidrata, a Enšope je želela da proveri kako redosled kojim ispitanici jedu te namirnice utiče na promene glukoze i insulina nakon obroka kod gojaznih (gojaznih odraslih) koji takođe imaju dijabetes tipa 2.

Nagli porast glukoze može se smanjiti i do 73 odsto

Dok je jedna grupa započinjala obrok sa povrćem, kao što je bareni brokoli začinjen puterom ili zelena salata sa paradajzom, zatim prelazila na pileća prsa, a na kraju konzumirala ugljene hidrate poput hleba i soka od pomorandže, druga grupa je jela isti obrok prema svojim ličnim preferencijama.

Rezultati su pokazali da je kod prve grupe ispitanika nagli porast glukoze smanjen za čak 73 odsto. Drugim rečima, ono što prvo unesemo u svoje telo je izuzetno važno. Nagli porast šećera koji se dešava svima, čak i onima koji su potpuno zdravi, nikako nije dobro za organizam.

- Za razliku od tradicionalnih saveta za ishranu kod dijabetesa, koji se uglavnom fokusiraju na ograničavanje količine i vrste hrane, ova pilot studija sugeriše da se poboljšanje nivoa šećera u krvi može bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljenih hidrata tokom obroka - kažu istraživači u studiji.

Poboljšanje nivoa šećera u krvi može se bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljenih hidrata
Poboljšanje nivoa šećera u krvi može se bolje postići pravilnim rasporedom unosa ugljenih hidrata foto: Shutterstock

Bez obzira da li imate metabolički poremećaj ili ne, ovaj savet svakako vredi isprobati. Ne može da škodi, a može vam pomoći da u ishranu uključite više povrća za koje se zna da je bogato hranljivim materijama, antioksidansima, vitaminima i mineralima.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.Jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Bonus video:

05:28

OVE NAMIRNICE SA SLAVSKE TRPEZE SU NAJVEĆA PRETNJA PO ZDRAVLJE! Stručnjak za ishranu: Kancerogene su, povećavaju šečer i pritisak!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track