Ne preterujte sa čija semenkama ako uzimate ove lekove: Možete naparaviti više štete nego koristi
Foto: Shutterstock

važno je da znate

Ne preterujte sa čija semenkama ako uzimate ove lekove: Možete naparaviti više štete nego koristi

Zdravlje -

Čija semenke su moćne i nutritivno bogate. One obezbeđuju dodatnu dozu vitamina, minerala, zdravih masti i vlakana sa bilo kojom hranom sa kojom se kombinuju. Ali morate biti veoma oprezni ukoliko uzimate neke grupe lekova, a evo i zašto...

Čija semenke su dobar biljni izvor polinezasićenih masnih kiselina, uključujući omega-3 masne kiseline, koje blagotvorno deluju u snižavanju krvnog pritiska, poboljšanju nivoa holesterola i smanjenju upale. Takođe su dobar izvor antioksidanata koji štite ćelije od oštećenja povezanih sa hroničnim bolestima.

Imaju mnogo rastvorljivih vlakana i formiraju supstancu nalik gelu kada dođu u kontakt sa tečnošću - zato je puding od čija semena tako kremast.

Zbog sadržaja vlakana – 28 grama semena sadrži 10 grama vlakana – čia semenke mogu pomoći u povećanju sitosti, smanjenju LDL holesterola i poboljšanju varenja.

Čija semenke su dobar biljni izvor polinezasićenih masnih kiselina
Čija semenke su dobar biljni izvor polinezasićenih masnih kiselinafoto: Shutterstock

Uprkos tome što su dobre za vas, čija semenke mogu da stupe u interakciju sa određenim lekovima da utiču na njihovu snagu i efikasnost. Zato budite oprezni ako uzimate neki od sledećih lekova.

Čija semenke i interakcije sa lekovima

Lekovi protiv krvnog pritiska

Antioksidansi i peptidi koji se nalaze u čija semenkama mogu delovati kao prirodni ACE inhibitor (uobičajena klasa lekova za snižavanje krvnog pritiska) da snize krvni pritisak i unaprede zdravlje srca.

To je samo po sebi prednost, ali jedenje čija semenki dok uzimate antihipertenzivne lekove može da snizi vaš krvni pritisak više nego što se očekivalo.

Oprez ako uzimate antikoagulanse

Čija semenke mogu imati antiagregacione osobine, koje sprečavaju ugruške da uđu u krvotok. To je dobra vest za smanjenje rizika od srčanog i moždanog udara, ali može biti previše ako se lečite i lekovima protiv zgrušavanja, što može povećati rizik od krvarenja.

- Ako uzimate antikoagulanse budite oprezni - kaže farmaceut Ronald Smit.

Ako uzimate antikoagulanse ili lekove protiv trombocita, budite oprezni
Ako uzimate antikoagulanse ili lekove protiv trombocita, budite opreznifoto: Profimedia

Lekovi protiv dijabetesa

Čija semenke su dobar izbor ukoliko želite da kontrolišete šećer u krvi, jer njihova vlakna pomažu u usporavanju varenja.

Postoje dokazi da čija može pomoći u smanjenju skoka šećera u krvi koji se javlja nakon obroka, a takođe se može koristiti i u lečenju dijabetesa zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.

Međutim, ako uzimate lekove za dijabetes, kao što je insulin, pazite kako vaš šećer u krvi reaguje na obroke i grickalice koje sadrže čiju jer čija može previše da snizi šećer u krvi.

- Ako ste tek počeli da svrstavate čija semenke u ishranu, i uz to uzimate insulin, proverite sa svojim lekarom jer ćete možda morati da prilagodite svoju dozu - kaže Robert Graham, lekar interne i integrativne medicine i osnivač Fresh Medicine Centra.

Čija semenke su dobar izbor ako želite da kontrolišete šećer u krvi, ali budite oprezni u kombinaciji sa lekovima za dijabetes
Čija semenke su dobar izbor ako želite da kontrolišete šećer u krvi, ali budite oprezni u kombinaciji sa lekovima za dijabetesfoto: Shutterstock

Efekti čija semena na apsorpciju lekova

Uopšteno govoreći, pošto čija semenke imaju potencijalno snižavanje krvnog pritiska, antiagregacije i snižavanje šećera u krvi, mogu postojati dodatni efekti između čia semena i lekova koji leče ova stanja.

Drugim rečima, vaš krvni pritisak ili šećer u krvi mogu pasti prenisko kada kombinujete to dvoje.

Što se tiče apsorpcije leka, važno je zapamtiti da je čija izuzetno bogata vlaknima. U nekim slučajevima, možete dobiti više vlakana jedenjem čije nego iz obroka dodataka vlaknima, u zavisnosti od toga koliko čije jedete.

Vlakna mogu usporiti apsorpciju određenih lekova. Ako redovno jedete puno čije, pitajte svog doktora da li bi trebalo da imate razmak između jedenja čije i uzimanja lekova.

zdrave masnoće, masnoće, avokado, čia semenke, orašasti plodovi
foto: Shutterstock

Mere predostrožnosti i preporuke

Konsultujte se sa svojim lekarom: Kada pravite bilo kakve značajne promene u svojoj ishrani, uključujući uzimanje suplemenata, prvo i najvažnije je da se posavetujete sa svojim lekarom.

Razgovarajte sa farmaceutom: Takođe možete razgovarati sa svojim lokalnim farmaceutom o bilo kojim mogućim interakcijama između hrane i lekova na koje možete naići sa svojim trenutnim lekovima, lekovima bez recepta ili dodacima ishrani.

Pitajte o bezbednosti: Nemojte se stideti da pitate da li su čija semenke bezbedne za vas.

Procenite svoju prethodnu konzumaciju: Ako nikada ranije niste jeli čija semenke ili ih niste jeli otkako ste počeli da uzimate bilo koji od gore navedenih lekova, potrebno je da se posavetujete pre nego što ih uključite u svoju ishranu.

Grejem preporučuje - počnite polako. Konzumirajte prvo malu količinu čia semenki i postepeno povećavajte unos do nivoa koji možete tolerisati bez problema.

Prenela: N.R.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track