Stručnjaci sumnjaju da je možda odgovoran za porast broja obolelih od raka među mlađim osobama i savetuju da pažljivo proveravate sastojake i birate proizvode bez nepotrebnih aditiva.

Jedan uobičajeni sastojak prisutan u mnogim svakodnevnim namirnicama postao je tema novih rasprava u svetu ishrane – reč je o emulgatorima. Ove supstance, koje poboljšavaju teksturu, izgled i rok trajanja proizvoda, sada su pod lupom zbog moguće povezanosti sa ozbiljnim zdravstvenim problemima, naročito kada je reč o zdravlju creva.

Emulgatori i zdravlje creva

Dr Federika Amati, istraživačica na King’s koledžu u Londonu, naglasila je potencijalne opasnosti koje emulgatori nose. Iako mogu da poboljšaju izgled i dugotrajnost proizvoda, ove pogodnosti mogu da dođu uz visoku cenu po naše zdravlje.

Naime, emulgatori mogu da naruše zaštitni sloj sluzi u crevima, omogućavajući prodor štetnih bakterija. Ova invazija bakterija može da poremeti ravnotežu crevne mikroflore, što dovodi do upalnih stanja, povezanih sa različitim probavnim poremećajima, poput sindroma iritabilnog creva, Kronove bolesti i ulceroznog kolitisa.

creva-shutterstock-2458203617.jpg
Shutterstock 
emulgatori mogu da naruše zaštitni sloj sluzi u crevimafoto: Shutterstock

Emulgatori i rak creva

Nova istraživanja ukazuju na zabrinjavajuću vezu između emulgatora i sve većeg broja slučajeva raka creva, naročito među mlađom populacijom. Ova otkrića izazivaju dodatnu zabrinutost s obzirom na široku upotrebu emulgatora u ultraprerađenoj hrani (UPF), koja čini veliki deo svakodnevne ishrane u mnogim domaćinstvima.

Ultraprerađena hrana razlikuje se od jednostavno prerađene hrane koja sadrži nekoliko dodatnih sastojaka. UPF je podložna znatnoj manipulaciji i sadrži brojne aditive, uključujući emulgatore. Dr Amati ističe da je prepoznavanje ovih proizvoda jednostavno – dovoljno je obratiti pažnju na nepoznate sastojke na etiketi, one koje ne biste inače našli u svojoj kuhinji.

Potreba za oprezom

Iako je većina istraživanja o uticaju emulgatora sprovedena na životinjama, što otežava direktno tumačenje rezultata kod ljudi, dokazi koji su do sada prikupljeni izazivaju ozbiljnu zabrinutost. Studija američkih naučnika, objavljena u časopisu Cancer Research, povezala je konzumaciju dva uobičajena emulgatora – polisorbata 80 i karboksimetilceluloze – sa povećanim rizikom od razvoja raka debelog creva.

deklaracije-hutterstock-174192119.jpg
Shutterstock 
važno je da znate šta jedetefoto: Shutterstock

Ova studija, sprovedena na miševima, pokazala je da unos ovih emulgatora može da izazove promene u sastavu crevne flore, što može da dovede do razvoja upale i povećanja rizika od raka debelog creva.

Potrošačima se savetuje oprez. Preporučuje se pažljivo čitanje liste sastojaka i biranje proizvoda bez nepotrebnih aditiva. Ako hrana sadrži mnogo sastojaka koje ne možete ni da izgovorite, ne znate šta su ili ih nemate u svojoj kuhinji, najbolje je da ih izbegavate ili zamenite zdravijim opcijama.

Pripremila: N.L.

Izvor: Dailymail.co.uk/Zdravlje.kurir.rs