Šitasta žlezda je organ u ljudskom organizmu kojem je najviše neophodno selena po jedinici tkivne mase.

Nivo selena zavisi od podneblja, strukture zemljišta i načina ishrane, a mi spadamo u podneblje sa malo selena, kaže na Instagramu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane

- Istraživanja su pokazala da selen smanjuje nivo anti tireoperoksidaza antitela (anti TPO At) koja izazivaju Hašimoto tiroiditis i posledično smanjenu funkciju štitaste žlezde - otkriva.

Postoji velika studija koja je dokazala da je uzimanje 200 mcg selena značajno smanjila nivo Anti TPO At kod osoba obolelih od Hašimoto tiroiditisa.

- Studije su pokazale da je smanjen broj spontanih pobačaja kod žena koje su imale Hašimoto tiroiditis, a koje su koristile suplemente selena tokom trudnoće - dodaje endokrinolog.

Kako ga uzimati?

Selen je bolje uzimati u organskoj formi (selenometionin i selenocistein) koja se bolje apsorbuje od neorganskih formi.

selen-u-hrani-shutterstock-1750426709.jpg
Shutterstock 
Selen je bolje uzimati u organskoj formifoto: Shutterstock

- Selenometionin se nalazi u povrću, a selenocistein u životinjskim proteinima. Najviše selena ima u ribi, morskim plodovima, cerealijama, mesu, brazilskom orahu, organskim jajima, organskom siru i belom luku - navodi doktorka.

Ukoliko pušite, konzimirate akohol, imate problem sa apsorpcijom hrane i koristite hormonsku supstituciju, verovatno imate manje selena u organizmu, poručuje dr Tijana Dangubić.

Pripremila: Nataša Lazović