U studiji koju je vodio Tehnički fakultet Univerziteta u Edinburgu, istraživači iz Kine i Škotske pokazali su da se ova tehnologija može koristiti za lečenje krvarenja u mozgu uzrokovanog aneurizmom.

Sitni magnetni nanoroboti, veličine dvadesetog dela ljudskog crvenog krvnog zrnca, koji se mogu ubrizgati u ljudsko telo, mogli bi da „otvore nove granice u medicini", i da se koriste za lečenje moždanih krvarenja izazvanih aneurizmom, objavili su britanski i kineski naučnici.

U studiji koju je vodio Tehnički fakultet Univerziteta u Edinburgu, kineski i škotski istraživači su uspeli da pokažu da se tehnologija može koristiti za lečenje krvarenja u mozgu izazvanog aneurizmom.

Ova procedura bi u dogledno vreme mogla da omogući precizno lečenje aneurizme mozga sa relativno malim rizikom po zdravlje pacijenata, što je izuzetno važno jer ovakva krvarenja svake godine izazivaju oko 500.000 smrtnih slučajeva širom sveta.

shutterstock-2403221413.jpg
Shuterstock 
Aneurizma je proširenje ispunjeno krvlju u moždanoj arterijifoto: Shuterstock

Sta je moždana aneurizma?

Aneurizma je proširenje ispunjeno krvlju u moždanoj arteriji koja može da pukne, uzrokujući smrtonosno krvarenje ili dovodeći do moždanog udara ili invaliditeta.

Naučnici su stvorili magnetne nanorobote

U laboratorijskim testovima na zečevima, naučnici su koristili modele aneurizme, stvarajući magnetne nanorobote sastavljene od lekova za zgrušavanje krvi u premazu dizajniranom da se topi na određenim temperaturama.

U takvim testovima, naučnici su ubrizgali nekoliko stotina milijardi magnetnih nanorobota u arteriju, od kojih je svaki sadržao dvadeseti deo veličine crvenog krvnog zrnca, a zatim su ih daljinski vodili do mesta aneurizme kao roj uz pomoć magneta i medicinskih snimanja.

Magnetni izvori izvan tela su potom podstakli robote da se grupišu unutar aneurizme i zagreju je do tačke topljenja, oslobađajući prirodni protein za zgrušavanje krvi, koji blokira aneurizmu kako bi sprečio ili zaustavio krvarenje u mozgu. Tokom ove procedure, lek je pušten tačno na mesto gde je trebalo da se spreči ili zaustavi krvarenje u mozgu.

profimedia0070716303.jpg
Profimedia 
Tokom ove procedure, lek je pušten tačno na mesto gde je trebalo da se spreči ili zaustavi krvarenje u mozgu.foto: Profimedia

Prema naučnicima, studija ukazuje na optimističnu budućnost

Minijaturni roboti bi se mogli daljinski kontrolisati za obavljanje složenih zadataka unutar ljudskog tela – kao što su ciljana isporuka lekova i regeneracija organa, ali na minimalno invazivan način.

- Nanoroboti bi mogli da otvore nove granice u medicini, potencijalno nam omogućavajući da izvodimo hirurške zahvate sa manjim rizikom u poređenju sa konvencionalnim tretmanom i da isporučujemo lekove na ciljani i veoma precizan način do teško dostupnih delova tela - rekao je jedan od koautori studije, Dr Ki Zu sa Tehničkog fakulteta Univerziteta u Edinburgu.

Zaključak

Dr Ki i njegove kolege veruju da je studija pokazala da su nanoroboti u stanju da transportuju lekove do preciznih lokacija bez rizika od curenja u krvotok, što je, kako kažu, ključni test bezbednosti i efikasnosti tehnologije. Oni takođe dodaju da bi nanoroboti mogli da smanje potrebu za implantatima u lečenju aneurizme mozga, kao što su zavojnice ili stentovi (mrežaste cevi).

Nanoroboti mogu otvoriti nove mogućnosti u medicini, omogućavajući hirurške zahvate s manjim rizikom

Istovremeno, ovakvi postupci bi mogli da smanje rizik da telo odbaci implantat, a lekari bi morali manje da se oslanjaju na propisivanje lekova protiv zgrušavanja krvi, koji takođe mogu izazvati krvarenje i stomačne probleme. Ista grupa stručnjaka razvila je i nanorobote za uklanjanje krvnih ugrušaka, koji su već pokazali potencijal u lečenju moždanog udara.

Prenela: N.R.

Izvor: Hina.hr/Zdravlje.Kurir.rs