Loše oralno zdravlje može povećati rizik od kardiovaskularnih bolesti, koje su glavni uzrok smrti širom sveta. Iako veza između njih može delovati neobično, teorija je da loša oralna higijena ili gubitak zuba omogućavaju štetnim bakterijama da uđu u krvotok, uzrokujući infekcije koje mogu izazvati upalu i oštetiti srce.

Nedavno istraživanje je pokazalo da značajan gubitak zuba može povećati rizik od smrti od srčanih bolesti, moždanog udara i drugih kardiovaskularnih problema.

Veza između zuba i zdravlja srca

Na zdravlje srca utiču mnogi faktori, uključujući pušenje, prekomerno vežbanje, dijabetes, holesterol i krvni pritisak.

Ova složenost otežava istraživačima da utvrde da li gubitak zuba direktno uzrokuje kardiovaskularne bolesti. Neke studije, kao što je analiza iz 2018. godine, otkrile su da je uzeta u obzir veza između gubitka zuba i srčanih bolesti oslabljenih nakon pušenja, dok su druge podržale mogućnost uzročne veze.

transplantacija-srca-shutterstock-2310274007.jpg
Shutterstock 
Na zdravlje srca utiču mnogi faktori, uključujući pušenje, prekomerno vežbanje, dijabetes, holesterol i krvni pritisak.foto: Shutterstock

Istraživači su sproveli novu analizu, ispitujući podatke iz 12 studija koje su pratile oralno zdravlje i kardiovaskularne ishode za uzrast od 3 do 49 godina.

Utvrđeno je da ljudi koji su izgubili sve ili većinu zuba imaju 66 posto veći rizik od umiranja od srčanih problema u poređenju sa onima sa većinom netaknutih zuba.

Ovaj povećani rizik bio je posebno očigledan kod onih koji su izgubili 22 ili više zuba. Čak i kada su istraživači uzeli u obzir starost, pušenje i druge faktore povezane sa srčanim oboljenjima, rizik je ostao, pojačavajući vezu između značajnog gubitka zuba i kardiovaskularnog mortaliteta.

profimedia0502076139.jpg
Profimedia 
Poboljšanje oralnog zdravlja moglo bi biti ključna strategija u smanjenju kardiovaskularnih bolestifoto: Profimedia

Zaključak

Iako studija ne može definitivno dokazati da gubitak zuba uzrokuje srčane bolesti, ona naglašava značajnu vezu.

Poboljšanje oralnog zdravlja moglo bi biti ključna strategija u smanjenju kardiovaskularnih bolesti, posebno kod starijih odraslih osoba i populacija sa ograničenim pristupom stomatološkoj nezi.

U 2019. godini, kardiovaskularne bolesti su činile trećinu svih smrtnih slučajeva širom sveta, uključujući srčani udar, moždani udar i srčanu insuficijenciju. Zato održavanje dobrog oralnog zdravlja nikada ne bi trebalo potcenjivati.

Prenela: N.R.

Izvor: Zivim.jutarnji.hr/Zdravlje.Kurir.rs