Od promena vremena i intenzivnih mirisa do lošeg držanja i vašeg poslodavca - svi ovi faktori mogu da budu uzrok glavobolje. Saznajte kako da prepoznate krivce i prilagodite svoje navike kako biste proredili bol.

Sledi nekoliko, za veliku većinu, neuobičajenih i nočekivanih uzroka glavobolje.

Promena vremena

Promene temperature, poput toplotnih talasa ili hladnih struja, mogu da izazovu glavobolje. Takođe, visok vazdušni pritisak, kiša i vrućina utiču na pogoršanje stanja. Da biste se zaštitili, nosite naočare za sunce, pijte dovoljno tečnosti i izbegavajte duže izlaganje suncu, leti.

Intenzivni mirisi

Jak miris, čak i ako vam se dopada, može da izazove migrene. Mirisi boja, lakova, parfema i nekih cveća su posebno poznati kao okidači. Ako osetite glavobolju zbog mirisa, pokušajte da izbegavate te stimuluse.

Posao i stres

Stres na poslu, uključujući pritisak od pretpostavljenog, može da izazove glavobolje ili migrene. Naučite tehnike za upravljanje stresom, kao što je meditacija ili se prepustite masaži, kako biste ublažili ovaj problem.

umor-iscrpljenost-shutterstock-2296399195.jpg
Shutterstock 
stres na poslu može da izazove glavoboljefoto: Shutterstock

Frizure, šeširi i šnale

Frizure koje zatežu kosu, kao što su repovi, pletenice, ili uske kape i šeširi, mogu da izazovu glavobolje zbog napetosti u tkivu. Opuštanjem kose možete da smanjite bol.

Fizička aktivnost

Intenzivne vežbe, uključujući džogiranje ili vežbanje mogu da izazovu glavobolje, naročito kod onih koji su skloni migrenama. Prilagodite nivo aktivnosti ako primetite povezanost sa glavoboljom.

Loše držanje

Dugo sedenje u lošem položaju izaziva pritisak i ukočenost mišića vrata, što dovodi do glavobolja. Prilagodite radno okruženje i obratite pažnju na držanje kako biste izbegli bolove.

Crveno vino

Crno vino i neka druga alkoholna pića sadrže tiramin i druge supstance koje su potencijalni okidaći glavobolje. Alkohol može da poveća dotok krvi u mozak, što može da pogorša stanje. Ako uživate u vinu, razgovarajte sa lekarom o preventivnim merama.

glavobolja-od-vina-shutterstock-2055384332.jpg
Shutterstock 
Crno vino sadrži tiramin, supstancu koja pokreće glavoboljefoto: Shutterstock

Sir

Zreli sirevi, kao što su plavi sir, parmezan, čedar ili švajcarski sir, takođe sadrže tiramin koji može da izazove migrene. Ako ste skloni glavoboljama, izbegavajte ove vrste sira.

Prerađeni proizvodi

Prerađeno meso i suhomesnati proizvodi mogu takođe da budu razlog za glavobolje zbog prisustva pomenutog tiramina i aditiva poput nitrita. Ako primetite da izazivaju bol, razmislite o smanjenju ovih namirnica.

Preskakanje obroka

Glavobolje uzrokovane glađu mogu da nastanu zbog niskog nivoa šećera u krvi i pre nego što osetite glad. Neka vam obroci budu redovni i izbegavajte nagli skok i pad šećera u krvi.

Pušenje

Duvanski dim sadrži nikotin koji sužava krvne sudove u mozgu i time aktivira glavobolje. Prestanak pušenja ili izbegavanje divanskog dima može da donese olakšanje, posebno ako imate tenzione glavobolje.

Žvakaće gume

Često žvakanje guma može da uzrokuje glavobolje zbog napetosti u dva temporomandibularna zgloba (skraćeno TMZ), koji se nalaze na bočnim stranama lica, blizu ušiju. Ako redovno koristite žvake i imate glavobolje, razmislite o smanjenju ove navike.

Kofein

Kofein može da ima i pozitivne i negativne efekte na glavobolje. Prekomerno uživanje može da pogorša stanje, dok umeren unos može da pomogne. Ako ste zavisni od kofeina, pokušajte da smanjite unos postepeno.

kafa-shutterstock-1049157986.jpg
Shutterstock 
Kofein može da ima i pozitivne i negativne efekte foto: Shutterstock

Kako se rešiti glavobolje?

  • Smanjite stres
  • Vežbajte
  • Jedite redovno, ne preskačite obroke
  • Fizikalna terapija pomaže u opuštanju mišića vrata i poboljšanju držanja, što može da smanji učestalost i intenzitet glavobolja
  • Lekovi protiv bolova su ponekad neizbežni

Kada se obratiti lekaru

Obratite se lekaru ako:

  • Imate iznenadne, jake glavobolje
  • Glavobolja je praćena ukočenošću vrata, groznicom, grčevima, konfuzijom, bolom u oku ili uhu, ili je nastala nakon povrede glave
  • Glavobolja je uporna i neobična za vas
  • Glavobolja ometa obavljanje svakodnevnih obaveza
  • Ako uobičajeni tretmani ne pomažu, obratite se neurologu ili psihologu za dodatnu pomoć

Prenela: N.R.

Izvor: Gracija.me/Zdravlje.Kurir.rs