Jedna svakodnevna namirnica odlaže probleme sa pamćenjem: Naučnici otkrivaju ko bi ipak trebalo da je izbegava
Nova studija ukazuje na to da jaja mogu da doprinesu očuvanju moždanih funkcija, posebno kod starijih žena.
Kognitivno oštećenje, odnosno gubitak oštrine uma, uobičajen je simptom starenja i dešava se većini ljudi. Slabljenje pamćenja ili povremena zbunjenost često prate proces starenja. Ipak, nova studija ukazuje na to da jaja mogu da doprinesu očuvanju moždanih funkcija, posebno kod starijih žena. Ova namirnica poboljšava semantičko pamćenje i izvršne funkcije mozga, kao što su samokontrola, fleksibilnost i upotreba različitih veština. Međutim, studija ne tvrdi da jaja direktno poboljšavaju zdravlje mozga.
Šta pokazuje studija?
Studija objavljena u časopisu Nutrients navodi da jaja pomažu u kontroli kognitivnog pada. Studija je pokazala da veći unos jaja dovodi do boljih moždanih performansi kako ljudi stare. U istraživanju je učestvovalo 890 osoba starijih od 55 godina - 357 muškaraca i 533 žene. Njihove navike u ishrani ispitivane su u periodu 1988-1991. putem upitnika, a mentalno zdravlje testirano je dva puta u razmaku od četiri do pet godina. Pokazalo se da muškarci jedu više jaja nego žene. Dok su muškarci jeli jaja dva do četiri puta nedeljno, žene su ih birale znatno ređe - jedno do tri jajeta mesečno.
Rezultati su pokazali da je kod žena koje su jele jaja uočeno manje kognitivnog pada, posebno u semantičkom pamćenju. Pad ovih sposobnosti smanjen je za 0,1 odsto, a studija je istakla da ova namirnica nema negativnih efekata na zdravlje mozga.
Ostale prednosti jaja
Jaja su bogata proteinima, a osim toga, sadrže mnoštvo vitamina i minerala, koji su korisni za zdravlje mozga i koncentraciju. Takođe, mogu da smanje rizik od srčanih oboljenja i doprinesu zdravlju srca. Lutein i zeaksantin, prisutni u jajima, povoljno utiču na zdravlje očiju.
Koliko jaja dnevno?
Bezbedno je jesti jedno do dva jaja dnevno, ali je važno da budu deo uravnotežene ishrane. Kako su bogata holesterolom (jedno jaje sadrži oko 200 mg holesterola), možete da birate belance, koje sadrži proteine, ali ne i masti.
Mogu li se jesti svaki dan?
Da, jaja se mogu da se jedu svakodnevno, pod uslovom da to bude umereno, kao i da nemate probleme sa holesterolom ili kardiovaskularnim bolestima povezanih sa viškom masnoća u krvi.
Rizici ako preterate
Jedna od mogućih nuspojava preterivanja u ovoj namirnici je pojava digestivnih tegoba, poput sindroma iritabilnog creva ili zatvora. Takođe, neumerenost može da izazove alergijsku reakciju na hranu.
Pripremila: N.L.
Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni