Da li ste znali da je osećaj nedostatka daha dok ležite zapravo zdravstveno stanje? Medicinski poznato kao ortopneja, ovo stanje može da bude privremeno ili dugotrajno, u zavisnosti od uzroka. Kod većine ljudi, ovaj osećaj nestaje kada osoba ustane u uspravan položaj.

Međutim, ključno je saznati šta ga izaziva - da li je problem s plućima ili srcem i da li je u pitanju nešto ozbiljno, kaže dr Nageš Dadž, pulmolog iz bolnice Manipal u Puni.

Zašto neki ljudi osećaju nedostatak daha dok leže?

Prema dr Dadžu ortopneja može da nastane iz različitih razloga, uključujući zadržavanje tečnosti u plućima tokom ležanja. On objašnjava da, kada je osoba u horizontalnom položaju, dolazi do preraspodele volumena krvi iz nogu i stomaka ka plućima. To može da dovede do nagomilavanja viška tečnosti u plućima, što otežava disanje. Iako ova preraspodela obično ne izaziva probleme s disanjem kod zdravih osoba, kod onih s postojećim plućnim bolestima može da izazove gušenje.

disanje-shutterstock-2266543099.jpg
Shutterstock Nagomilavanje viška tečnosti u plućima otežava disanje

Fondacija za spavanje (Sleep Foundation) navodi da je ortopneja povezana sa sledećim zdravstvenim stanjima:

Kako prepoznati da li je problem u plućima ili srcu?

Dr Dadž ističe da je vrlo teško samo na osnovu simptoma razlikovati gušenje izazvano problemima sa srcem ili plućima. Ipak, postoje neke naznake. 

Prema njegovim rečima, prisustvo kašlja, stvaranje šlajma i promenljiv intenzitet gušenja, koji se menja sa promenom vremena, verovatnije ukazuje na plućnu bolest.

S druge strane, gušenje koje je konstantno progresivno i nije pod uticajem vremenskih promena, verovatnije je povezano sa srčanim problemima.

bol-u-grudima-shutterstock-1084432397.jpg
Shutterstock Srčana slabost je prvi mogući simptom

Ako se ortopneja ponavlja i postane uporna, važno je obratiti se lekaru radi prave dijagnoze i tretmana.

Dijagnostički testovi koje treba obaviti

Pored kliničkog pregleda pacijenta, uobičajeni testovi koji se koriste za otkrivanje uzroka ortopneje su rentgenski snimak grudnog koša, spirometrija, EKG, ultrazvuk srca, testovi krvi (provera srčanih markera), procena kontrakcije dijafragme. 

Kako lečiti ortopneju?

Prema Fondaciji za spavanje, lečenje ortopneje podrazumeva minimiziranje simptoma i tretman osnovnog uzroka. Specifični tretmani uključuju pravilno pozicioniranje jastuka, dopunski kiseonik i lekove, navodi se u preporukama fondacije.

Pored toga, u zavisnosti od težine osnovnog stanja, lekari mogu da savetuju promene životnih navika, lekove, medicinske uređaje ili hiruršku intervenciju.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs