Visoke doze određenih vitamina i minerala mogu iritirati crevnu sluzokožu, uticati na crevne bakterije i čak dovesti do problema sa varenjem. Lekari Majkl O. Dr Mek Kinei i Kubanič Takirbašev, upozorili su na tri takva dodatka.

Dodaci gvožđa

Visoke doze gvožđa mogu iritirati digestivni trakt, što dovodi do uobičajenih neželjenih efekata kao što su zatvor, mučnina i bol u stomaku.

- Visoke doze gvožđa mogu dovesti do promena u crevnoj flori. Prekomerna konzumacija ovih suplemenata može podstaći rast patogenih bakterija, što dovodi do zatvora, nadimanja i upale - rekao je dr Majkl O. Dr Mek Kinei. za portal SheFinds.

gvozdje-shutterstock-1909420618.jpg
Shutterstock Velike doze gvožđa mogu podstaći rast patogenih bakterija, što dovodi do zatvora, nadimanja i upale

Kalcijum karbonat

Još jedan dodatak sa kojim treba biti oprezan je kalcijum karbonat. Najpoznatija je po svojim prednostima za zdravlje kostiju, ali može izazvati zatvor, nadimanje i gasove jer može usporiti proces varenja.

- Kalcijum je neophodan element za razvoj kostiju. Međutim, suplementi kalcijuma u ​​obliku kalcijum karbonata mogu izazvati probavne tegobe. Ova vrsta kalcijuma je manje rastvorljiva i može izazvati crevne smetnje, što otežava održavanje zdravog digestivnog trakta -  objašnjava dr Mek Kinei.

pr--magnezijum-2.jpg
promo Dodaci magnezijuma, mogu poremetiti zdravlje creva izazivajući probavne smetnje kao što su dijareja, grčevi i nadimanje.

Dodaci magnezijuma

Dodaci magnezijuma, posebno u visokim dozama ili u određenim oblicima kao što je magnezijum oksid, mogu poremetiti zdravlje creva izazivajući probavne smetnje kao što su dijareja, grčevi i nadimanje. To se dešava zato što magnezijum deluje kao laksativ, što može dovesti do labave stolice i dehidracije ako se uzima u prevelikim količinama.

- Prekomerna konzumacija magnezijuma može izazvati laksativno dejstvo, izazivajući dijareju. To može dovesti do neravnoteže prirodne crevne flore i iritacije gastrointestinalnog trakta, izazivajući nelagodnost i poremećaje zdravlja digestivnog trakta - zaključio je dr Kubanič Takirbašev.

Prenela: O.M.

izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs