Uzimanje magnezijuma ima brojne zdravstvene prednosti, od podrške funkciji mišića i zdravlja srca do poboljšanja sna i mentalnog zdravlja.

Pre nego što počnete da uzimate magnezijum, preporučuje se da se konsultujete sa svojim lekarom kako biste odredili odgovarajuću dozu i bili sigurni da je to pravi izbor za vas.

Magnezijum je neophodan za pravilno funkcionisanje mišića, uključujući njihovo opuštanje nakon kontrakcije. Nedostatak magnezijuma može dovesti do grčeva u mišićima, slabosti i umora. Redovan unos magnezijuma može pomoći u sprečavanju ovih problema.

vratilo-shutterstock-1156223350.jpg
Shutterstock Ovaj mineral neophodan je za pravilno funkcionisanje mišića

Odličan je za zdravlje kostiju 

Iako se kalcijum često smatra najvažnijim mineralom za kosti, magnezijum je takođe ključan za zdravlje kostiju. Učestvuje u metabolizmu kalcijuma i doprinosi održavanju gustine kostiju, čime se smanjuje rizik od osteoporoze. Magnezijum takođe pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi, što je posebno važno za osobe sa dijabetesom ili one u riziku od razvoja ove bolesti. Može smanjiti rizik od srčanih oboljenja, pomaže u regulisanju krvnog pritiska, održavanju redovnog srčanog ritma i smanjenju rizika od arterijskih naslaga.

pms-shutterstock-142814494.jpg
Shutterstock Magnezijum ima umirujući efekat na nervni sistem

Umiruje nervni sistem

Magnezijum ima umirujući efekat na nervni sistem, što može pomoći u poboljšanju kvaliteta sna. Ovaj mineral pomaže kod nesanice i poremećaja sna. Takođe, žene koje pate od predmenstrualnog sindroma (PMS) mogu doživeti olakšanje nakon uzimanja magnezijuma. Može smanjiti grčeve, nadimanje, promene raspoloženja i druge neprijatne simptome povezane sa ovim stanjem.

Magnezijum je povezan sa regulacijom raspoloženja i smanjenjem simptoma depresije i anksioznosti. Dovoljan nivo magnezijuma u ​​telu može pomoći u smanjenju stresa i poboljšanju opšteg mentalnog zdravlja.

namirnice-sa-magnezijumom-shutterstock-1799057755.jpg
Shutterstock Magnezijum je povezan sa regulacijom raspoloženja i smanjenjem simptoma depresije i anksioznosti

U koje doba dana je najbolje uzimati magnezijum? 

Kada uzimati magnezijum zavisi od vaših specifičnih potreba i razloga zbog kojih uzimate ovaj dodatak ishrani. Magnezijum možete uzimati i ujutru i uveče.

  • Ako je vaš cilj da poboljšate san i opustite se, najbolje je da ga uzimate uveče, jer može smanjiti stres i anksioznost.
  • Ako često imate noćne grčeve mišića, uzimanje magnezijuma uveče može pomoći u sprečavanju ovih problema. Takođe, može pomoći u oporavku mišića i smanjiti upalu ako ste tokom dana bili izuzetno fizički aktivni ili ste bili na nekom treningu.
  • S druge strane, ako želite da imate energiju tokom dana, funkcionalne mišiće i pravilno varenje, magnezijum je najbolje uzimati ujutru. Ovo je posebno korisno za ljude koji se bave fizičkom aktivnošću ili koji se osećaju umorno tokom dana.

Takođe, možete podeliti dozu magnezijuma i uzeti jednu ujutru i jednu uveče.

Prenela: O.M.

Izvor: Danas/Zdravlje.Kurir.rs