Selena, koja pati od depresije, anksioznosti i napada panike, smatra da hladna voda ili grejači umiruju. Možda zvuči neobično, ali istraživanja su pokazala da temperatura, bilo da se radi o poniranju u ledenu vodu ili umirujućoj toploj kupki, može biti ključna za poboljšanje raspoloženja.

tusiranje-hladnom-vodom-shutterstock-2286827525.jpg
Shutterstock 

Dopamin raste u hladnoj vodi

U studiji iz 2007. koju su sproveli istraživači sa Medicinskog fakulteta Univerziteta Virginia Commonvealth, pokazalo se da tuširanje hladnom vodom dva puta nedeljno značajno smanjuje simptome depresije. Smatra se da izlaganje hladnoći aktivira nervni sistem i povećava dotok krvi u mozak, što stimuliše oslobađanje noradrenalina, neurotransmitera koji pozitivno utiče na raspoloženje.

Neke studije su takođe otkrile porast dopamina nakon izlaganja hladnoj vodi, koji je poznat kao hormon zadovoljstva. Antidepresivni efekti izlaganja hladnoj vodi takođe mogu biti delimično uzrokovani hladnim receptorima u koži, prema studiji o efektima hidroterapije iz 2014. Ti termoreceptori - koji detektuju toplotu i hladnoću - šalju električne impulse u mozak, što može da ublaži bol, prema istraživačima.

Profesor Majkl Tipton, stručnjak za fiziologiju sa Univerziteta u Portsmutu, detaljno je opisao da je 24-godišnja žena godinama patila od anksioznosti, a zatim je razvila depresiju, piše Dejli mejl.

Nakon što su razni lekovi bili neuspešni, rečeno joj je da pliva u hladnoj vodi jednom nedeljno. To je dovelo do trenutnog poboljšanja raspoloženja nakon svakog plivanja i trajnog i postepenog smanjenja simptoma depresije, napisali su lekari i dodali da je godinu dana kasnije ostala bez lekova.

kupka.jpg
Shutterstock 

Zagrevanje tela takođe pozitivno utiče na raspoloženje

Ali Selenu ne smiruje samo hladna voda, već tvrdi da joj pomaže i toplija temperatura. Ona koristi grejače da bi se izborila sa problemima mentalnog zdravlja, a studije su takođe otkrile da zagrevanje tela može pozitivno uticati na raspoloženje.

Jedna studija iz 2016. koju su sproveli istraživači sa Univerziteta Viskonsin testirala je teoriju na 24 pacijenta sa teškom depresijom. Istraživači su zagrejali zavojnice i postavili ih oko pacijenata, povećavajući temperaturu njihove kože na 38,3 stepena Celzijusa. Zatim su isključili grejanje i pustili pacijente da se ohlade sat vremena. Čak 60 odsto pacijenata je pozitivno reagovalo na tretman, a 40 odsto je ispunilo kriterijume za remisiju depresije nakon jedne sesije, piše Dejli mejl.

Iako veza između toplote i depresije nije u potpunosti shvaćena, neki stručnjaci veruju da visoke temperature mogu igrati važnu ulogu u smanjenju upale. Drugi kažu da toplota opušta telo i usporava negativne misli.

U drugoj studiji iz 2023. godine, 12 odraslih osoba sa depresijom primalo je osam nedeljnih sesija kognitivne bihejvioralne terapije (CBT) i četiri sesije toplotne terapije tokom tog osmonedeljnog perioda.

Tokom grejanja, pacijenti su imali povišenu temperaturu od 38,5 stepeni Celzijusa - 1,5 stepeni iznad prosečne temperature - u infracrvenoj komori. Istraživači su posmatrali raspoloženje učesnika i otkrili da se negativno razmišljanje smanjilo 20 posto vremena. Na kraju studije, 11 od 12 odraslih takođe više nije ispunjavalo kriterijume za dijagnozu velikog depresivnog poremećaja.

Prenela: O.M.

Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs