Kafu bi zbog holesterola posle 50. godine trebalo piti dugačije: Doktor objašnjava kako
Kafa je omiljeni napitak, ali dr Pamela Peke upozorava da je važno kako je pijemo, posebno nakon 50. godine. A ono što on preporučuje jeste dodavanje određenih začina.
Kafa je nesumnjivo jedan od najpopularnijih napitaka. Mnogi ljudi ne mogu zamisliti dan bez kafe, ali stručnjaci o tome imaju podeljena mišljenja. Neke studije govore da kafa negativno utiče na organizam, dok druge studije čak otkrivaju pozitivne efekte kafe.
Uglavnom, stručnjaci kažu da kafa u malim količinama nije problem, ali američki lekar upozorava da je treba piti na pravi način.
Pamela Peke, doktorka, profesorka i autorka bestselera 'The Hunger Fik', kaže da je važno dodati cimet u kafu, posebno nakon 50. godine.
Cimet
- Cimet ima antiinflamatorna i antimikrobna svojstva i pomaže u regulisanju nivoa šećera u krvi - objašnjava doktorka.
Ona dodaje da samo jedan gram cimeta dnevno može smanjiti nivo šećera u krvi, triglicerida i LDL holesterola.
Pošto je visok holesterol čest problem, posebno posle 50. godine, utoliko je važnije obezbediti konzumaciju cimeta.
Kurkuma
Osim cimeta, stručnjak ukazuje na još jedan izuzetno koristan začin, kurkumu.
- Kurkuma jača imuni sistem i inhibira zapaljenske procese - kaže dr. Peeks.
Kurkuma takođe usporava starenje i blagotvorno deluje na zdravlje mozga. Lekar savetuje da se u kafu doda cimet, a u slana jela kurkuma.
Prenela: N.R.
Izvor: Aktivni.metropolitan.si/Zdravlje.Kurir.rs
Stomak vam krči kasno uveče? Jedite ove namirnice i topite kilograme dok spavate