Farmaceutska komora Srbije iz godine u godinu unapređuje ulogu farmaceuta uvođenjem standardizovanih farmaceutskih usluga u apoteke širom Srbije, koje imaju za cilj poboljšanje zdravlja pacijenata, bolji stepen adherence i bolji ishod u lečenju.

 U apotekama u Srbiji ima 996 savetnika farmaceuta, koji sprovode osam usluga za pacijente. Reč je o standardizovanim farmaceutskim uslugama za pacijente sa astmom, za pacijente sa dijabetesom, hipertenzijom, standardizovana farmaceutska usluga prilikom izdavanja antibiotika, Post-kovid savetovalište, savetovalište za novo uvedeni lek, pregled terapije, i savetovalište za vakcinaciju koje uključuje savetovanje za vakcinaciju protiv sezonskog gripa, pneumokoka i HPV virusa. Svaki farmaceut savetnik na mantilu nosi bedž za određenu uslugu i time ga pacijenti mogu lakše prepoznati.

Direktorka Farmaceutske komore Srbije Slavica Milutinović.jpg
Privatna Arhiva Do sada su farmaceuti pružili građanima i evidentirali preko 80.000 usluga u apotekama

- Primenom medicine, odnosno farmacije zasnovane na dokazima standardizuje se usluga koja je jedinstvena. Do sada su farmaceuti pružili građanima i evidentirali preko 80.000 usluga u apotekama. Kao najdostupniji zdravstveni radnici, farmaceuti svakim danom svojim znanjem i stručnošću predstvljaju neprocenljivi resurs u obezbeđenju pravilne i racionalne upotrebe lekova i medicinskih sredstava. Farmaceuti osiguravaju da pacijenti imaju pristup potrebnim lekovima i pravilno obaveštavaju pacijente o pravilnoj upotrebi lekova. To pomaže u kontroli bolesti i sprečavanju stvaranja komplikacija. Takođe, od farmaceuta se može dobiti savet i edukacija o pravilnoj primeni lekova, kao i o načinima održavanja zdravlja i prevenciji bolesti. Prateći pacijente tokom terapije, farmaceuti mogu da identifikuju i reše potencijalne probleme, poput interakcija lekova ili neželjenih reakcija na lekove/medicinska sredstva – ističe Slavica Milutinović, direktorka Farmaceutske komore Srbije.

Farmaceuti igraju ključnu ulogu u istraživanju i razvoju novih lekova i terapija, čime doprinose napretku medicine i farmacije. Pružajući stručno mišljenje i informacije o lekovima, farmaceuti doprinose i u oblikovanju zdravstvene politike i smernica.

Povodom Svetskog dana farmaceuta, Farmaceutska komora Srbije tokom septembra i oktobra meseca sprovodi projekat edukacije dece u vrtićima, predškolskim ustanovama i školama na različite teme, jer znanje i vaspitanje o zdravlju mora da se neguje od malena. Uticaj farmaceuta na javno zdravlje dobija na značaju kada se izađe iz prostora apoteke i pokaže koliko znanje farmaceuta može da doprinese jačanju zajednice.

Časovi javnog zdravlja pružaju osnovna znanja i veštine koje su ključne za očuvanje i unapređenje zdravlja pojedinaca i zajednice, čineći ih važnim delom obrazovnog sistema.

Ove godine odabrane teme su u zavisnosti od uzrasta dece, pa su tako za predškolce i mlađe osnovce namenjena predavanja – “Kako da porastemo zdravi i snažni”, „Moj farmaceut i ja” i “Superheroji za našu planetu”. Starijim osnovcima od 5. do 8. razreda, farmaceuti će pričati o nezi lica, štetnosti alkohola i energetskih pića, kao i o duvanskim proizvodima i elektronskim cigaretama – „Udahni vazduh, a ne dim!“.

Pripremila: Violeta Nedeljković