Mnogi su u zabludi da ovi predmeti imaju duži rok trajanja nego što zapravo imaju ili jednostavno ne izgledaju prljavo kada ih posmatrate golim okom. Zato je važno da obratite pažnju na ove stvari u kupatilu i izbegnete posledice po zdarvlje. 

Četkica za zube

Svi stručnjaci staviljaju četkicu za zube na vrh liste. Evo zašto je tako. Prosečna četkica za zube, konkretno, drška, je dom za oko 12,6 miliona jedinica koje formiraju kolonije (CFU) bakterija. To je otprilike onoliko koliko biste pronašli u probiotičkom dodatku, ali umesto dobrih bakterija, ove na vašoj četkici za zube bi potencijalno mogle biti iste vrste koje se nalaze u stolici. 

Šta treba da radite: Nabavite sebi novu četkicu za zube svaka tri do četiri meseca. A ako imate električnu četkicu za zube koja vam omogućava da zamenite glavu četkice, svaki put kada to učinite, dezinfikujte ručku.

sundjer-za-kupanje-shutterstock-1954210426.jpg
Shutterstock Na sunđerima skupljaju mrtve ćelije kože, ulje i vlaga, jer imaju poroznu teksturu

Sunđer za za kupanje

Možda mislite da su oni prilično čisti, jer su svakodnevno u dodiru sa sredstvom za pranje tela i toplom vodom. Međutim, problem je što se na sunđerima skupljaju mrtve ćelije kože, ulje i vlaga, jer imaju poroznu teksturu i mogu da budu leglo i za neke ozbiljne bakterije kao što su stafilokoke

Šta da uradite: Temeljno isperite lufu ili sunđer nakon svake upotrebe i okačite je da se osuši. Što je vlažnija, to je veća šansa za razmnožavanje bakterija. Zato zamenite sunđere najmanje jednom mesečno, a lufe svakih šest do osam nedelja.

Dozator pumpe za sapun

Dozere za sapun obično dodirujete pre nego što operete ruke, tako da je ovo odlična podloga za razmnožavanje bakterija. Dodavanje tečnog sapuna u poluprazan dozator takođe potencijalno prenosi bakterije sa vaših ruku.

Šta uraditi: Svakih nekoliko dana dobro obrišite spoljašnjost dozatora univerzalnim sprejem za čišćenje. Pre nego što dopunite sapun operite posudu spolja i iznutra. 

brijanje-shutterstock-2264989983.jpg
Shutterstock Zamenite brijač na svakih pet do sedam brijanja

Vaš brijač

Potpuno je razumljivo da želite da produžite vek svog brijača. Ali oni takođe mogu da sadrže bakterije poput stafilokoka. Osim toga, stari brijači imaju tendenciju da postanu tupi, pa mogu da oštete vašu kožu nakon korišćenja.

Šta da radite: Zamenite brijač na svakih pet do sedam brijanja. Ne samo da će biti čistiji, već ćete takođe postići i bolje rezultate u uklanjanje dlačica. Za dodatnu dezinfekciju, možete na kratko umočiti brijač u alkohol nakon upotrebe. 

Posuda za sapun

Posuda za sapun može postati leglo bakterija zbog vlažnosti. Preporučuje se da se čisti svake nedelje, a kada kupujete novu, izaberite model koji ima rupice za uklanjanje viška vode. 

Šta da radite: Nema potrebe da menjate posudu za sapun. Samo je jednom nedeljno dobro očistite četkom za ribanje i vrelom vodom sa sapunom.

posuda za sapun shutterstock_2437997129.jpg
Shutterstock Preporučuje se da posudu za sapun čistite svake nedelje

Peškiri za ruke i lice

Ako imate naviku da ih perete jednom nedeljno, to zapravo nije dovoljno. Peškiri mogu da sadrže bakterije od vlage i svakodnevne ponovljene upotrebe.To uključuje bakterije kao što su koliformne bakterije i Ešerihije koli, prema studiji iz 2014. godine u Food Protection Trends. 

Šta da radite: Nabavite više dodatnih peškira za ruke i lice kako biste ih mogli prati svaka dva do tri dana. Koristite najviše moguće temperature mašine za pranje i sušenje, jer je toplota najbolji izbor za eliminisanje klica.

Zavesa za tuš kabinu

Zelene, crne i roze mrlje koje se pojavljuju na zavesi za tuš kabinu su definitivno buđ i nakupljeni talog od od sapuna.

Šta uraditi: Zamenite svoju zavesu za tuširanje novom svakih šest do 12 meseci ili ranije ako primetite buđ. A kako biste je dezinfikovali u međuvremenu,  poprskajte je povremenom vodom pomešanom sa nekoliko kapi ulja čajevca nakon tuširanja ili kupanja.

Prenela: O.M.

Izvor: wellandgood.com/Zdravlje.Kurir.rs