Zatvor ili konstipacija, čest i još ćešće zanemarivan simptom, ponekad može da ukaže na rak jajnika, kaže dr Pritam Katariom, onkolog iz Mumbaija i naglašava da je razumevanje povezanosti između ovih stanja ključno za ranu dijagnostiku i bolji ishod lečenja.

- Rak jajnika je 18. najčešći rak u svetu i 14. vodeći uzrok smrti povezanih sa rakom. Jedan od glavnih izazova je rana dijagnostika, jer su simptomi često nejasni i nalikuju nasimptome manje ozbiljnih stanja. Takođe, jajnici su mali i smešteni duboko u abdomenu, što otežava lekarima da otkriju promene prilikom rutinskih pregleda - navodi dr Kataria.

Prema Nacionalnoj koaliciji za rak jajnika, samo oko 15 odsto slučajeva raka jajnika otkrije se u ranoj fazi. Često ne daje  nikakve simptome sve dok ne uznapreduje.

Simptomi raka jajnika

Simptomi mogu da se jave u bilo kojoj fazi, ali se to često dešava kasnije, kada tumor počne da vrši pritisak na obližnje organe poput bešike, materice i rektuma. Najčešći simptomi uključuju:

materica-shutterstock-2056555628.jpg
Shutterstock Samo oko 15 odsto slučajeva raka jajnika otkrije se u ranoj fazi

  • Nadutost
    Bol u karlici ili stomaku
    Brzo osećanje sitosti nakon početka jela
    Učestalije ili hitnije mokrenje

Drugi simptomi mogu da budu:

  • Loše varenje ili bol u stomaku
    Umor
    Bol u leđima
    Zatvor
    Otečen stomak
    Promene u ciklusu, poput nepravilnog krvarenja

- Ovi simptomi mogu da budu uzrokovani različitim stanjima i nisu isključivo povezani sa rakom jajnika. Međutim, ako osetite nove, učestale ili uporne tegobe, važno je da se obratite lekaru - dodaje dr Kataria.

stomak-shutterstock-2309636593.jpg
Shutterstock Nikad nemojte da ignorišete novije i uporne tegobe

Zatvor: Simptom raka jajnika i vagine

Zatvor se definiše kao usporeno kretanje stolice kroz debelo crevo. Što duže ostaje u crevima, to gubi više tečnosti, što dovodi do suve i tvrde stolice. Znakovi i simptomi zatvora mogu da uključuju:

  • Manje od dva pražnjenja creva nedeljno
    Suva, tvrda ili grudvasta stolica
    Bol tokom pražnjenja creva
    Teškoće pri izbacivanju stolice
    Bolovi u stomaku ili grčevi
    Nadutost ili mučnina

- Zatvor može da ukazuje na kancere koje vrše pritisak na abdominalne organe, blokiraju kretanje stolice ili utiču na nervni sistem povezan sa crevima. Tu spadaju rak debelog creva, rektuma, jajnika i tumore na mozgu. Konkretno, rak jajnika može da izazove zatvor pritiskom na rektum ili debelo crevo - navodi onkolog.

kolorektalni-kancer-shutterstock-2319630595.jpg
Shutterstock Zatvor može da ukazuje na kancere koje vrše pritisak na abdominalne organe

Pored toga, širenje karcinoma preko trbušne maramice, kada se rak proširi na creva, može da poremeti normalnu funkciju creva zbog uključivanja nerava. U nekim slučajevima, rak jajnika ili vagine može da zahvati debelo crevo ili rektum, što otežava ili čini bolnim pražnjenje creva.

Dijagnoza i lečenje

Ako imate novi zatvor ili uporan problem sa crevima, lekar može da predloži digitalni rektalni pregled, kolonoskopiju ili CT skener.

- Kada se postavi dijagnoza raka jajnika ili vagine, lečenje se započinje hirurški ili hemoterapijom, a početak terapije u roku od nekoliko dana može da pomogne u ublažavanju simptoma. Zatvor novijeg datuma ili nedavne promene u navikama pražnjenja creva ne treba ignorisati. Ako ovi simptomi traju duže od nekoliko nedelja, obratite se lekaru i zakažite pregled. Iako ove tegobe nisu isključivo povezane sa rakom, pravovremeno ispitivanje može da dovede do rane dijagnoze i potpunog izlečenja - poručuje dr Kataria. 

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs