Sastojak koji se često koristi u mnogim sredstvima za higijenu i u kozmetici, natrijum lauril sulfat (SLS), poznat kao surfaktant, u nekim studijama povezan je sa dugotrajnijim i bolnijim ranama u ustima. Ovaj uobičajen sastojak služi da bi pasta za zube penila, a istraživači su otkrili da se kod onih koji su prešli na pastu bez SLS-a značajno smanjila pojava afti.

U odvojenom kliničkom ispitivanju objavljenom 2012. godine, 90 učesnika je dobilo instrukcije da koriste dve paste za zube osam nedelja. Oni koji su koristili pastu za zube bez SLS-a izjavili su da njihove afte nisu trajale toliko dugo ili nisu uzrokovale toliko bola u poređenju sa pastom za zube koja sadrži SLS.

afte-shutterstock-1707119161.jpg
Shutterstock Afte su bolne ranice u ustima

Stručnjaci upozoravaju da su studije imale mali uzorak i da su potrebna dalja ispitivanja da bi se bolje razumelo kako ovaj sastojak može da utiče na afte. Ipak, naglašavaju da je prelazak na pastu bez SLS-a pomogao određenom broju pacijenata.

Veza između paste za zube i afti

Afte su bolne lezije koje se formiraju na mekom tkivu u ustima, kao što su unutrašnjost obraza ili usana. Često počinju kao manja povreda sluzokože zbog oštre ivice zuba, proteze ili kada se ugrizemo za obraz.

Jedna teorija o tome kako bi SLS mogao da izazove afte je da bi ovaj sastojak mogao da poremeti zaštitni sloj sluzi koji pokriva sluzokožu, kažu stomatolozi. Međutim, ni za to nema sigurnih dokaza.

Pojedini stomatolozi napominju da je takođe moguće da i drugi sastojci u pastama za zube sa SLS-om mogu da izazovu bol. Pre svega menta i svi jaki aditivi.

stockphotobeautifulmotherandkiddaughterbrushingteethinbathroom1019069908.jpg
Shutterstock Pažljivo čitajte sastojke ili koristite dečje paste

Kompanije koje prodaju paste za zube kažu da je SLS uobičajeni sastojak, da je bezbedan i efikasan u uklanjanju ostataka hrane sa zuba.

Koje paste za zube ne sadrže SLS

Da biste saznali da li vaša pasta za zube sadrži SLS, proverite sastojke na etiketi. Ponekad, etiketa na tubi navodi samo aktivne sastojke, ali cela lista se može naći na internetu.

Pacijenti takođe mogu da se konsultuju sa stomatologom ili farmaceutom za preporuku. Neki od njih pacijentima savetuju da koriste dečje paste za zube jer su veoma blage.

Priremila: N.L.

Izvor: Washingtonpost.com/zdravlje.kurir.rs