Mnoge osobe koje su preležale koronu nastavljaju da osećaju posledice po svoje srce i vaskularni sistem, a kardiolozi beleže porast pacijenata sa komplikacijama koje su povezane sa virusom. Čak i blaži oblici bolesti mogu da ostave trag na srcu, što je razlog za povećan oprez i redovne preglede.

Dr Bojan V. Ilisić, jedan od vodećih stručnjaka za interventnu kardiologiju, na Instagramu objašnjava zašto bi pacijenti, čak i nakon oporavka od korone, trebalo da se obrate kardiologu zbog mogućih komplikacija.

- Iako se sada gotovo ne govori o COVID-u, on je i dalje prisutan, a kod pacijenata sa kardiovaskularnim bolestima izaziva niz tegoba. Ponovo primećujemo porast broja slučajeva, i očekujemo povećan broj pacijenata koji će zbog posledica infekcije morati na pregled kod kardiologa - ističe dr Ilisić.

srce shutterstock_1844879092.jpg
Shutterstock Od korona virusa strada i srce

Prema njegovim rečima, postoje tri glavna simptoma zbog kojih bi pacijenti trebalo da se obrate specijalisti:

  • Povećan zamor- Mnogi pacijenti osećaju izrazit umor, čak i mesecima nakon preležane bolesti. Ovaj simptom može da ukazuje na opterećenje srca i slabiju funkciju mišića koji pumpaju krv.
  • Poremećaj srčanog ritma - Drugi česti simptom su aritmije, koje pacijenti primećuju kao ubrzan rad srca, preskakanje otkucaja ili nepravilne srčane udare.
  • Oticanje nogu i bolovi u ekstremitetima - Ovi simptomi mogu da budu znak smanjenog protoka krvi ili zadržavanja tečnosti, što je često posledica oslabljene srčane funkcije.

Problemi su i dalje tu

Dr Ilisić naglašava da, uprkos tome što su noviji sojevi korone blaži, postinfektivne komplikacije ne treba shvatati olako.

shutterstock-1667739274.jpg
Shutterstock Novi sojevi jesu blaži, ali ih ne treba shvatati olako ako ste srčani bolesnik

- Posle svih talasa i različitih sojeva, stekli smo značajno iskustvo u lečenju pacijenata sa kardiovaskularnim komplikacijama povezanim sa koronom. Svaki soj ima svoje specifičnosti, ali su problemi sa srcem i dalje prisutni i zahtevaju adekvatan pregled i lečenje - naglašava i dodaje:

- Sve osobe koje su preležale COVID-19 i imaju navedene simptome obavezno bi trebalo da obave kardiološki pregled, jer pravovremeno otkrivanje problema može značajno da smanji rizik od ozbiljnijih posledica po srce.

Pripremila: Nataša Lazović