Svetski dan kičme obeležen je 16. oktobra, a mi vam tim povodom donosimo sedam mitova o diskovima, odnosno o elastičnim jastučićima koji se nalaze između pršljenova, a služe kao amortizeri. 

Mit: Za jake bolove u leđima često su krive povrede diskova

Pogrešno. Stručnjaci procenjuju da samo pet procenata svih bolova u leđima uzrokuju problemi s diskovima. U čak 85 procenata slučajeva lekari ne mogu da identifikuju jedan jasan uzrok, pa se ti bolovi nazivaju nespecifičnim. Uzroci bolova su raznoliki i mogu da uključuju neravnomernu opterećenost mišića zbog lošeg držanja ili radnih uslova, stres i nedostatak fizičke aktivnosti, što vodi do napetosti i bolova.

lose-drzanje-shutterstock-630852500.jpg
Shutterstock Loše držanje opterećuje mišiće

Mit: Povreda diskova uvek zahteva lečenje

To nije uvek istina. Mnogi pacijenti s povredama diskova ne osećaju nikakve simptome. Lečenje je nužno samo ako povrede uzrokuju bolove ili ukočenost. U tim slučajevima moguće je da je potrebna hitna medicinska pomoć, a oštećenje diska se ponekad mogu sama od sebe regenerisati.

Mit: Izbegavanje naprezanja pomaže u smanjenju bolova

Iako je važno izbegavati teške napore, dugotrajno ležanje u krevetu može da oslabi mišiće i pogorša bolove. Preporučuje se lagano kretanje, koliko bolovi dozvoljavaju, jer to pomaže u održavanju elastičnosti diskova. Diskovi se ne opskrbljuju krvotokom (nemaju sopstvene krvne sudove), pa im je potrebno kretanje kako bi se pravilno hranili iz okolnih tkiva.

Mit: Masaže su efikasne za povrede diskova

Masaže mogu da olakšaju bolove uzrokovane napetošću u mišićima, ali pritisak na oštećene nerve može da pogorša stanje. Umesto toga, korišćenje toplote, poput toplih obloga ili vrućih jastučića, može da bude korisnije za ublažavanje napetosti mišića i poboljšanje cirkulacije.

masaza-vrata-za-mgrenu-shutterstock-1147888325.jpg
Shutterstock U ovom slučaju pre pomažu tople obloge

Mit: Operacija uklanja tegobe

Mnogi pacijenti osećaju olakšanje nakon operacije, jer se oslobađa pritisak na nerve. Međutim, operacija ne može da izleči oštećene diskove. Postoji rizik od komplikacija, kao što su ožiljci koji mogu da izazovu dodatne bolove. Statistički, dugoročni rezultati kod pacijenata s operacijom i bez nje često su slični, pa je važno pažljivo razmotriti odluku o hirurškoj intervenciji.

Mit: Fizički rad uništava diskove

Iako nošenje teškog tereta može da ošteti kičmu, to nije jedini uzrok povreda diskova. Glavni uzrok je starenje i povezani faktori poput gojaznosti i lošeg držanja. Aktivnim načinom života i pravilnim podizanjem tereta možemo da smanjimo rizik od povreda diskova.

Mit: Povrede diskova uvek uzrokuju bolove u donjem delu leđa

Pogrešno. Iako se povrede diskova najčešće javljaju u donjem delu leđa, one se mogu pojaviti i u vratu ili gornjem delu kičme. Simptomi se mogu razlikovati - mnogi ljudi dožive povrede između 30. i 50. godine, ali ne moraju uvek da imaju izražene bolove.

Pripremila: N.L.

Izvor: Adiva.hr/Zdravlje.kuir.rs