Kašika kvalitetnog maslinovog ulja dnevno smanjuje rizik od Alchajmerove bolesti: Ovo se pokazalo posebno efikasnim kod žena
Konzumiranje više od pola kašike maslinovog ulja dnevno može smanjiti rizik od Alchajmerove bolesti za 28 odsto u poređenju sa onima koji ga nikada ili retko jedu, kaže studija.
Istraživanje je pokazalo da čak i zamena margarina ili majoneza sa kašičicom ulja može smanjiti smrtnost od demencije za osam procenata.
Studija je pokazala ogroman značaj maslinovog ulja
Američka studija pratila je 92.383 odrasle osobe, prosečne starosti 56,4 godine, tokom 28 godina. Svake četiri godine pitali su ih koliko i koliko često jedu maslinovo ulje. Pored smanjenja ukupnog rizika, studija je takođe otkrila da je povezanost značajnija kod žena nego kod muškaraca.
Maslinovo ulje kao kutija lekova
Maslinovo ulje koristi ljudima zbog svojih antioksidativnih i antiinflamatornih svojstava.
- Maslinovo ulje bi se moglo vratiti, barem metaforički, u kovčeg sa lekovima, jer je toliko dobro za vas - kaže britanski stručnjak dr Teodor Dalrimpl.
Alchajmerova bolest i demencija
Demencija i Alchajmerova bolest bili su vodeći uzrok smrti kod žena.
Samo u Beogradu danas živi oko 25.000 osoba sa demencijom, a u Srbiji najmanje njih 140.000. Uz njih pati još 420.000 srodnika
Vodeći uzrok smrti muškaraca te godine bila je koronarna bolest srca.
Prenela: N.R.
Izvor: Thesun.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
U 70% slučajeva skrining otkrio rak pluća u ranoj fazi: Terapija je napredovala, ali je neophodan nacionalni plan