Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, emocije su sužene na pet osnovnih osećanja, od kojih je svako povezano sa odgovarajućim elementom i organom u telu:

* bes sa jetrom
* strah sa bubrezima
* radost sa srcem
* tuga sa plućima
* briga sa slezinom

Jetra, na primer, obezbeđuje nesmetan protok energije i krvi kroz telo. Takođe reguliše lučenje žuči, čuva krv, a povezana je i sa tetivama, noktima i očima. Razumevajući ove veze, praktičari tradicionalne kineske medicine veruju da poremećaj oka kao što je konjuktivitis može biti rezultat neravnoteže u jetri. Ili, da prekomerni menstrualni protok može biti posledica disfunkcije sposobnosti jetre da skladišti krv.

Sa emocionalne strane, jetra je povezana sa besom, koji kada je van ravnoteže može se izraziti u ekstremima preteranog besa i iritacije ili kao nedostatak osećanja, kao u depresiji ili PTSP-u. Ove neravnoteže mentalnog zdravlja mogu biti i simptomi i/ili uzroci disfunkcije jetre.

Pored emocija, prema ovoj filozofiji, nastanku disbalansa i sposobnosti organizma da se izleči doprinose i drugi elementi, kao što su ishrana, okruženje, način života i nasledni faktori.


Slezina

Slezina igra važnu ulogu u imunološkom sistemu tela i deluje kao krvni filter, uklanja stare krvne ćelije, bakterije i nečistoće iz tela.

Slezina je povezana sa sledećim:

Emocije: Preterani mentalni rad poput brige, zadržavanja ili previše fokusiranja na određenu temu.

Funkcija slezine: varenje hrane i apsorpcija hranljivih materija, pomaže u stvaranju krvi i energije i održava krv u krvnim sudovima; povezan sa mišićima, ustima i usnama; takođe uključeni u razmišljanje, učenje i pamćenje.

Simptomi disbalansa slezine:umor, gubitak apetita, izlučivanje sluzi, probavne smetnje, nadimanje stomaka, labava stolica, dijareja, slabi mišići, blede usne, modrice, pojačan menstrualni protok krvi i drugi poremećaji krvarenja.

slezina-shuttterstock.jpg
Shutterstock Preterani mentalni rad poput brige, zadržavanja ili previše fokusiranja na određenu temu povezan je sa radom slezine

Pluća

Pluća unose kiseonik u telo i uklanjaju ugljen-dioksid. Veruje se da je ovaj organ povezan sa tugom.

Emocije: tuga, otuđenost

Funkcija pluća:disanje donosi energiju iz vazduha i pomaže je u distribuciji po telu; pluća rade sa bubrezima da regulišu metabolizam vode; važni su za imuni sistem i otpornost na viruse i bakterije; regulišu znojne žlezde i dlake na telu i obezbeđuju vlagu koži.

Simptomi disbalansa pluća: otežano disanje i plitko disanje, znojenje, umor, kašalj, česte prehlade i gripe, alergije, astma i druga stanja pluća, suva koža, depresija i preterani plač.


Jetra
Varenje i prerada hranljivih materija su primarne funkcije ovog vitalnog organa.

Jetra je povezana sa besom, depresijom i sledećim:

Emocije: ljutnja, frustracija, razdražljivost i gorčina.

Funkcija jetre: uključena u nesmetan protok energije i krvi kroz telo; reguliše lučenje žuči i skladišti krv; povezan je sa tetivama, noktima i očima.

Simptomi disbalansa jetre: nadimanje dojki, menstrualni bol, glavobolja, razdražljivost, neprikladan bes, vrtoglavica, suve, crvene oči i druga stanja oka.

jetra.jpg
Shutterstock Prema teoriji TCM, prekomerna razdražljivost i bes mogu uticati na jetru i dovesti do brojnih oboljenja, uključujući menstrualni bol, glavobolju, crvenilo lica i očiju, vrtoglavicu i suva usta.

Srce

Srce pumpa krv po celom telu.

U tradicionalnoj kineskoj medicini, ovaj organ je povezan sa radošću, ali neravnoteža radosti se izražava ili kao previše (uzbuđenost ili nemir) ili premalo (depresija).

Emocije: nedostatak entuzijazma i vitalnosti, mentalni nemir, depresija, nesanica i očaj

Rad srca: Reguliše protok krvi i krvne sudove; odgovoran za ujednačen i pravilan puls i utiče na vitalnost i duh; povezan sa jezikom, kožom i arterijama.

Simptomi srčane neravnoteže: nesanica, palpitacije, nepravilan rad srca, prekomerno sanjanje, loše dugoročno pamćenje i psihološki poremećaji.

srce shutterstock_1712713267.jpg
Shutterstock Simptomi srčane neravnoteže: nesanica, palpitacije, nepravilan rad srca, prekomerno sanjanje, loše dugoročno pamćenje i psihološki poremećaji.

Bubrezi
Bubrezi uklanjaju otpad i višak tečnosti.

Bubreg je povezan sa strahom, koji se može manifestovati kao hronični strah ili anksioznost kada je Ki van ravnoteže.

Emocije: Strah, slaba snaga volje, nesigurnost, povučenost i izolovanost.

Funkcija bubrega: ključni organi za održavanje života; odgovoran za reprodukciju, rast i razvoj i sazrevanje; učestvuju sa plućima u metabolizmu vode i disanju; povezan sa kostima, zubima, ušima i kosom na glavi.

Simptomi disbalansa bubrega: učestalo mokrenje, urinarna inkontinencija, noćno znojenje, suva usta, loše kratkoročno pamćenje, bol u donjem delu leđa, zujanje u ušima, gubitak sluha, druge bolesti uha, prerano sede kose, gubitak kose i osteoporoza.

Prenela: Violeta Nedeljković

Izvor: Ordinacija.hr/Zdravlje.Kurir.rs