Najraniji znaci moždanog udara zavise od toga koji delovi mozga su pogođeni i koliko je oštećenje ozbiljno. Dok jedna osoba može osećati slabost na jednoj strani tela, druga može imati problema s govorom, hodanjem ili vidom.

Ako primetite upozoravajuće znakove šloga kod sebe ili nekoga drugog, najvažnije je da odmah potražite medicinsku pomoć. Za uspešnost lečenja moždanog udara najbitniji faktor je vreme, jer od njega zavisi koliko će nervnih ćelija umreti i koliko će oštećenje biti. Ako se moždani udar ne leči, svakog minuta umire 2.000.000 nervnih ćelija.

Prepoznavanje ranih znakova moždanog udara - BRZI test

Brzo prepoznavanje i akcija su ključni kada neko doživi moždani udar. Zbog toga su lekari razvili jednostavnu kontrolnu listu koja pomaže da se lakše uoče znaci upozorenja i koraci koje treba preduzeti kada se oni primete.

To se zove BRZI test. Možete ga koristiti da proverite najčešće simptome moždanog udara kod sebe ili nekog drugog.

F je za lice: Nasmejte se i vidite da li se jedna strana lica spušta. To je moguć znak slabosti mišića ili paralize, koji se često javljaju samo na jednoj strani tela.

A je za ruke: Podignite obe ruke. Da li jedna ruka pada? To je još jedan znak jednostrane slabosti.

S je za govor: Izgovorite kratku frazu i proverite da li ima nerazgovetnog ili čudnog govora. Moždani udar vam može oteži da jasno govorite ili birate reči.

T je za vreme : Ako je odgovor na bilo koje od ovih pitanja potvrdan, odmah pozovite 194.Ne zaboravite da pogledate vreme i zapišete kada ste prvi put videli bilo koji od ovih znakova upozorenja na moždani udar.

facijalis-shutterstock-754124257.jpg
Shutterstock Moguć znak moždanog udara je slabost mišića ili paraliza, koji se često javljaju samo na jednoj strani tela.

Neki zdravstveni edukatori dodaju još dva koraka na kontrolnu listu, nazvanu BUDI BRZ. "B" označava ravnotežu: gubitak ravnoteže može biti znak mogućeg udara. "E" označava oči: osoba koja doživi moždani udar može iznenada izgubiti vid na jednom ili oba oka, ili imati zamagljen vid.

Nemojte se upuštati u pokušaj da sami odvezete sebe ili nekoga ko ima moždani udar u bolnicu. Svaki minut je važan za lečenje. Pozivanje hitne pomoći umesto ulaska u auto omogućava bržu procenu situacije od strane stručnjaka. Ovo povećava šanse da dobijete potrebnu medicinsku pomoć što je pre moguće.

Drugi znaci upozorenja za moždani udar

Ponekad se moždani udar dešava postepeno, ali je veća verovatna da ćete imati jedan ili više izuzetnih simptoma. Dok testovi BRZI ili BUDI BRZ mogu da vas upozore na najčešće simptome, lista takođe može uključiti:

* utrnulost, posebno na jednoj strani

* zbunjenost ili problemi u razumevanju drugih ljudi

vrtoglavica

* nespretnost ili loša koordinacija

* problemi sa hodanjem

* osećaj teške glave koji se javlja bez razloga

* gubitak bilo kog vašeg čula, uključujući miris i ukus

ukočenost vrata

* promene ličnosti

napadi

* gubitak pamćenja

* nesvestica

vrtoglavica-profimedia0801165496.jpg
Profimedia Svake godine 28.000 ljudi u Srbiji dobije šlog, koji je još uvek vodeći uzrok smrtnosti i kod muškaraca i kod žena, a jedan od razloga visoke smrtnosti je nedovoljno znanje o simptomima moždanog udara i hitnosti reagovanja

Ako imate ove simptome ili ih primetite kod nekog drugog, pozovite hitnu čak i ako niste sigurni da imate ili vidite moždani udar.

Znaci upozorenja o moždanom udaru kod žena u odnosu na muškarce

Iako su najčešći znaci moždanog udara prisutni i kod muškaraca i kod žena, žene često doživljavaju specifične simptome, kao što su glavobolja, slabost i promene u razmišljanju.Takođe, žene mogu imati i neke neobične simptome, uključujući:

štucanje

* mučnina

* bol u grudima

* umor

kratak dah

ubrzan rad srca

vrtoglavica-lupanje-srca-shutterstock-2337380301.jpg
Shutterstock Žene imaju nešto veći rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce.

Širom sveta, žene imaju nešto veći rizik od moždanog udara u odnosu na muškarce. Takođe, žene su u većoj opasnosti da umru od moždanog udara, jer često doživljavaju teže udare u kasnijem periodu života.

Alarmantna statistika

Svakih 20 minuta jedna osoba u Srbiji doživi moždani udar, a svakih 60 minuta neko umre od moždanog udara. Nažalost, pacijenti koji umiru od šloga su sve mlađi, naročito u post kovid periodu.

Prenela: N.R.

Izvor: Webmd.com/Zdravlje.Kurir.rs