Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma povećava nivoe kortizola i drugih metabolita, što potencijalno dovodi do metaboličkog sindroma, otkrili su istraživači.

U studiji poprečnog preseka, nivoi natrijuma u ​​urinu su bili značajno povezani i sa kortizolom u urinu i sa metabolitima kortizola, istakla je Rene Baudrand, sa Pontificia Universidad Catolica de Chile u Santjagu. 

Pacijenti koji su imali visok unos natrijuma imali su češće i insulinsku rezistenciju mereno indeksom insulinske rezistencije i više metaboličkog sindroma, rekli su istraživači. 

smanjivanje-soli-shutterstock-2091900406.jpg
Shutterstock Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma potencijalno dovodi do metaboličkog sindroma

Ishrana sa visokim sadržajem soli utiče i na metabolički sindrom

Ishrana sa visokim sadržajem natrijuma je dugo bila povezana sa hipertenzijom, dislipidemijom i drugim kardiovaskularnim efektima.

Istraživački tim je regrutovao 370 pacijenata, starosti od 18 do 85 godina, kako bi utvrdio da li ishrana sa visokim sadržajem soli može uticati na nivo kortizola i, posle toga, na metabolički sindrom.

Srednji indeks telesne mase u grupi koju su uglavnom činile žene (70%) bio je 29,3 kg/m2, a 70 odsto pacijenata je imalo ishranu sa visokim sadržajem natrijuma.

Nešto više od 60 odsto je kategorisano da ima metabolički sindrom na osnovu obima struka, nivoa holesterola lipoproteina visoke gustine (HDL), triglicerida, sistolnog krvnog pritiska i glukoze natašte.

Istraživači su merili hormone u plazmi, slobodni kortizol u urinu, tetrahidrometabolite kortizola i izvršili lipidni profil nakon što su učesnici postili 12 sati. Otkrili su da su nivoi natrijuma u ​​urinu u pozitivnoj korelaciji sa slobodnim kortizolom i metabolitima kortizola u urinu, kao i sa glikemijom i varijablama kao što su težina i indeks telesne mase.

Nivoi natrijuma u ​​urinu bili su obrnuto povezani sa nivoima adiponektina, HDL holesterola i aldosterona.

saltg83099651c-1920.jpg
Shutterstock Otkriveno je da pacijenti koji su imali visok unos natrijuma imaju više nivoe slobodnog kortizola

Potrebna su dodatna istraživanja

Otkriveno je da pacijenti koji su imali visok unos natrijuma (>150 mEk/dan) imaju više nivoe slobodnog kortizola i metabolita kortizola u urinu, povećanu insulinsku rezistenciju i veće trigliceride u poređenju sa pacijentima koji su imali normalan unos natrijuma (50 do 149 mEk/dan).

Naučnici su dodali su da vezu između unosa natrijuma i nivoa kortizola treba potvrditi u budućim istraživanjima. Ove studije bi trebalo da razmotre mehanizme pomoću kojih povećan unos soli može povećati proizvodnju kortizola i treba da procene da li drugi faktori u ishrani, osim natrijuma, mogu da objasne neke od efekata uočenih u studiji.

Prenela: O.M.

Izvor: medpagetoday.com/Zdravlje.Kurir.rs