Gonoreja se najčešće prenosi tokom vaginalnog ili analnog seksa s zaraženom osobom. Ako ste zaraženi, možda nećete imati nikakve simptome, ili možete da osetite bolno mokrenje i neuobičajen vaginalni sekret. Bakterija koja uzrokuje ovu infekciju može da preživi u različitim toplim i vlažnim delovima tela, te put prenosa nisu samo reproduktivni organi, već i usta i grlo. Dok je nezaštićeni seksualni odnos svakako  faktor rizika, da li je i poljubac? 

Šta je gonoreja?

Bolest izaziva bakterija Neisseria gonorrhoeae, a najviše utiče na sluzokožu reproduktivnog trakta.

- Može, međutim, inficirati i druga mesta, uključujući grlo i rektum. Prenosi se direktnim kontaktom sa zaraženim telesnim tečnostima, obično tokom seksualne aktivnosti - objašnjava ginekolog dr Sriprada Vinekar. 

Evo nekih načina prenosa:

  • Vaginalni odnos s zaraženom osobom
    Analni seks takođe može olakšava širenje ove polno prenosive infekcije
    Oralni seks s zaraženim partnerom može da dovede do oralne gonoreje, koja zahvata grlo
    Zaražena trudnica može da prenese ovu infekciju na bebu tokom porođaja
infekcija shutterstock_1376851730.jpg
Shutterstock Neki od simptoma su bolno mokrenje i neuobičajen vaginalni sekret

Koji su simptomi?

Neko možda neće imati nikakve simptome ove infekcije, posebno u ranim fazama, dodaje ginekolog. Ali neki od simptoma koji se povezuju s gonorejom kod žena uključuju:

  • Bol ili peckanje prilikom mokrenja
    Promena u količini ili boji vaginalnog sekreta
    Krvarenje ili pojava sukrvice čak i kada nemate ciklus
    Bol u donjem delu abdomena, koji može da bude praćen nelagodom tokom seksa
    Otečenost oko vagine ili karlice
    U slučaju oralne gonoreje, može da dođe do bola i nelagode prilikom gutanja, belih mrlja ili lezija u grlu i otečenih limfnih čvorova

Da li možete da se zarazite putem poljupca?

Ukoliko postoje aktivne infekcije u grlu, poljupcem može da se prenese bakterija, posebno ako zaražena osoba ima posekotine ili rane, objašnjava dr Vinekar.

Istraživanje objavljeno u The Lancet Infectious Diseases 2019. godine pokazuje da francuski poljupci, koji uključuju razmenu pljuvačke, mogu da dovedu do gonoreje. Drugo istraživanje objavljeno u časopisu Sexually Transmitted Diseases 2023. godine otkrilo je da poljubac jezikom može da bude faktor rizika za oralnu gonoreju.

pregled grla shutterstock_2168008549.jpg
Shutterstock Gonoreja može da zahvati grlo

Ova polno prenosiva bolest može da inficira grlo, što dovodi do stanja poznatog kao faringealna ili oralna gonoreja.

- To se obično dešava kada bakterija Neisseria gonorrhoeae uđe u grlo, uglavnom tokom oralnog seksa sa zaraženim partnerom - kaže ginekolog. Ali ako osoba ima aktivnu infekciju u grlu, može potencijalno da širi bakteriju kroz ljubljenje. Bakterija, inače, može da bude prisutna u pljuvački ili na površini sluzokože u ustima i grlu.

- Iako je moguće da se ova bolest prenese poljupcem, rizik je generalno manji nego kroz druge oblike seksualne aktivnosti, kao što su vaginalni ili analni seks. Koncentracija bakterija obično je viša u genitalnim tečnostima nego u pljuvački - naglašava ginekolog. 

Kako smanjiti rizik od oralnog prenosa?

  • Koristite kondomeili dentalne barijere tokom oralnog seksa kako bistesmanjili kontakt sa zaraženim telesnim tečnostima
    Redovni testovi na polno prenosive bolesti za seksualno aktivne osobe, posebno one sa više partnera, mogu da pomognu u ranoj dijagnostici i lečenju infekcija
    Izbegavanje više seksualnih partnera može da smanjiti rizik od izlaganja 
    Razgovarajte sa svojim seksualnim partnerom o polno prenosivim bolestima,  kao i o istoriji testiranja
antibiotici-shutterstock-2334370919.jpg
Shutterstock Uspešno se leči antibioticima

Kako se leči?

Gonoreja koja se prenosi poljupcem nije najčešći način prenosa infekcije, ali je moguća. Ako sumnjate da ste se zarazili, obavezno se obratite svom lekaru. 

Bolest se leči antibioticima koji su efikasni u eliminisanju bakterije koja izaziva infekciju. Važno je pridržavati se terapije u potpunosti, a uz nju se preporučuje apstinencija od seksualnih odnosa dok se tretman ne završi i dok lekar ne potvrdi da se infekcija povukla. U nekim slučajevima, partneri zaražene osobe bi takođe trebalo da prođu kroz terapiju kako bi se sprečilo ponovno zaražavanje.

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Zdravlje.kurir.rs