Jaja sadrže holesterol, prvenstveno u žumancu, a jedno veliko jaje sadrži oko 186 miligrama holesterola. Pošto je visok nivo LDL holesterola u krvi povezan sa povećanim rizikom od kardiovaskularnih bolesti, logično je izbegavati namirnice koje sadrže holesterol, poput jaja.

Studija sa Northwestern Univerziteta u Čikagu analizirala je podatke iz šest američkih studija u kojima je učestvovalo 29.615 učesnika. Zaključeno je da je za svakih pola jajeta dnevno rizik od razvoja kardiovaskularnih bolesti bio veći za šest odsto, a rizik od smrti za osam odsto tokom 17,5 godina. Iako ova istraživanja izazivaju zabrinutost zbog efekta jaja na zdravlje srca, drugi nalazi sugerišu drugačije.

holesterol shutterstock_479822719.jpg
Shuitterstock Većinu holesterola u našim telima proizvodi jetra

Prema Harvard Health Publishing, većinu holesterola u našim telima proizvodi jetra, a ne holesterol koji unosimo putem ishrane. Proizvodnju holesterola u jetri uglavnom stimulišu zasićene i trans masti, a ne sam holesterol iz namirnica, dok se jedno jaje dnevno  smatra bezbednom za većinu ljudi. Međutim, važno je obratiti pažnju na tošta jedete uz jaja. Zasićene masti iz hrane poput putera, sira, slanine i peciva mogu da podignu nivo holesterola u krvi mnogo više od samih jaja.

Treba li jesti jaja?

Jaja možete da uključite u svoju ishranu, ali u umerenim količinama. Britanske smernice nutricionista preporučuju uključivanje jaja u zdravu, uravnoteženu ishranu jer su odličan izvor proteina, vitamina i esencijalnih hranljivih materija. Ona nude brojne zdravstvene koristi bez značajnog uticaja na nivo holesterola kod većine ljudi. Kada se jedu uz nutritivno bogate namirnice, poput povrća i integralnih žitarica, jaja mogu pozitivno da doprinesu opštem zdravlju. Ključno je fokusirati se na ravnotežu i umerenost, umesto na potpuno izbegavanje ove hranljive namirnice.

setnja-shutterstock-2356379765.jpg
Shutterstock Budite fizički aktivni, a sa jajima umereni

Kako smanjiti visok nivo holesterola?

Visok nivo holesterola obično ne izaziva primetne simptome, što redovne analize krvi čini ključnim za njegovo otkrivanje. Sledi nekoliko saveta za snižavanje povišenog holesterola:

  • Redovno vežbajte
    Održavajte zdravu telesnu težinu
    Prestanite sa pušenjem
    Izbegavajte alkohol
    Birajte uravnoteženu ishranu
    Smanjite unos soli i šećera
    Smanjite stres
    Dovoljno spavajte

Pripremila: N.L.

Izvor: Healthshots.com/Health.harvard.edu/Zdravlje.kurir.rs