Mnogi ne znaju da kore voća i povrća koje lako odbacujemo zapravo mogu da budu korisne za naše zdravlje. Istraživanje objavljeno u časopisu Molecules sugeriše da kore voća i povrća mogu da budu dragocen izvor hranljivih materija i bioaktivnih jedinjenja. Ove kore su bogate vitaminima, mineralima, antioksidansima i vlaknima, što doprinosi opštem zdravlju i dobrobiti. Ako se pitate koje kore voća i povrća su najzdravije, evo nekoliko koje ne bi trebalo uvek ljuštiti.

Kora jabuke

Poznata izreka "jedna jabuka na dan, doktor iz kuće van" važi ne samo za samu jabuku, već i za njenu koru. Kora ove voćke je bogata dijetalnim vlaknima koja stimulišu varenje i pomažu u održavanju linije. Takođe sadrži kvercetin, snažan antioksidans koji  smanjuje upalu i rizik od hroničnih bolesti. Prema podacima Ministarstva poljoprivrede SAD (USDA), sveža (sirova) jabuka sa korom ima oko 332% više vitamina K, 142% više vitamina A, 115% više vitamina C, 20% više kalcijuma i do 19% više kalijuma u poređenju sa oljuštenom.

celer-shutterstock-1229748802.jpg
Shutterstock (Ne)ljušćenje jabuke je samo stvar navike

Kora šargarepe

Koru šargarepe koju obično ljuštimo (bez nekog posebnog razloga, osim estetskog) i bacamo zapravo je bogatavažnim hranljivim materijama, uključujući vlakna, vitamine A, C i K, kao i antioksidanse. Poznato je da poboljšava vid zbog visokog sadržaja beta-karotena, dobra je za zdravlje kože i jačanje imunog sistema. Šargarepu sledeći put jednostavno samo dobro operite.

Kora krompira

Za razliku od uobičajene prakse, krompir se može jesti i sa korom - da, jestiva je. U stvari, nutritivno je bogatiji sa korom, jer ista sadrži hranljive materije, uključujući vlakna, kalijum, vitamin C i vitamin B. Takođe, bogata je flavonoidima koji imaju antimikrobna, antifungalna i antialergijska svojstva.

Praktičan savet: Krompir dobro operite i kuvajte ili pecite s korom. Takođe, začinjena kora može posebno da se ispeče kao ukusna grickalica.

shutterstock-1677664252.jpg
Shuterstock Kad je kora krastavca tanka i mekana, nema razloga da se ljušti

Kora krastavca

Postoji više vrsta krastavaca, ali većina se može jesti sa korom ili delimično oljuštena. Kora krastavca je dobar izvor vlakana i sadrži vitamine A, C i K. Takođe ima hidratantna svojstva i pomaže u održavanju zdrave kože. Pored toga, kora je bogata antioksidansima koji odlični borci protiv oksidativnog stresa.

Kora pomorandže

Pomorandža je ovde izuzetak u smislu da je neophodno oljuštiti je, ali da li ste znali baš kao i samo voće, puna vitamina C, vlakana i flavonoida koji odlični za imuni sistem, dok esencijalna ulja u kori imaju antiinflamatorna i antimikrobna svojstva.

Praktičan savet: Umesto da bacite koru, možete je rendati i koristiti za aromatizaciju jela, kao što su kolači ili salate. Koru možete sušiti i koristiti za čaj ili praviti domaći liker od pomorandže.

Pripremila: N.L.

Izvor: Onlymyhealth.com/Zdravlje.kurir.rs