Žudnja za slatkišima znak je nedostatka ovih nutrijenata: Na prvom mestu fali vam magnezijum
Da li stalno žudite za nečim slatkim? Ne možete da prestanete da maštate o krofnama? Vaše telo vam govori da vam možda nedostaje neki od važnih, esencijalnih nutrijenata.
Žudnja za šećerom se razlikuje od jednostavne potrebe za desertom. Izraženu želju za šećerom karakteriše učestalost i nezasitnost. Prema istraživanjima, šećer izaziva zavisnost kao i neki lekovi, sa sličnim efektima na mozak.
Ako vam žudnja za šećerom zaokuplja vaše misli tokom dana i ne posustaje čak ni nakon što se prepustite slatkišu, možda bi bilo pametno pronaći pravi uzrok. Isto važi i ako se pokušaji da se ova potreba smanji ili zaustavi, pokažu teškim ili gotovo nemogućim. Ovo mogu biti neki od razloga.
Nedostatak magnezijuma
Prvo morate da identifikujete vrstu slatke hrane za kojom žudite. Ako je u pitanju čokolada, to može značiti da vašem telu nedostaje magnezijuma. To je veoma česta pojava danas, objašnjava holistički nutricionista Elisa Gudman.
I dok je mlečna čokolada puna šećera, na dobrom ste putu ako uspete da zadovoljite svoju želju crnom čokoladom. Bogata je antioksidansima koji mogu poboljšati vaše zdravlje i smanjiti rizik od srčanih oboljenja. Zato podaberite onu koji ima najmanje 70 odsto kakao sadržaja.
Nedostatak vitamina B
Vitamini B1, B7 i B12 su ključni za metabolizam glukoze. Ako imate nizak nivo vitamina B, vaše telo može imati problema sa razgradnjom glukoze da bi proizvelo energiju, što može dovesti do toga da vam treba više šećera.
Nagli pad šećera
Kada vam nivo šećera u krvi opadne, vaše telo možda pokušava da vas natera da mu date više goriva kako biste održali nivo šećera u krvi stabilnim. Da biste održali ravnotežu šećera u krvi, preporučuje se da jedete zdravu količinu proteina i dodate više hrane sa vlaknima, kao što su pasulj i mahunarke, zajedno sa složenim ugljenim hidratima, što će vam dati gorivo koje vam je potrebno bez skokova šećera u krvi.
- Ako iznenada poželite slatkiše, to je najverovatnije znak da imate luktuacije šećera u krvi - kaže Gudman.
Nedostatak hroma
Hrom je esencijalni mineral koji reguliše metabolizam insulina i glukoze, utičući na nivo šećera u krvi. Nedostatak može dovesti do insulinske rezistencije i povećati želju za šećerom. Neki uobičajeni simptomi nedostatka hroma uključuju umor, razdražljivost i depresiju.
Nedostatak cinka
Cink je neophodan za funkcionisanje imunog sistema i pravilno varenje, ali je odgovoran i za regulaciju nivoa insulina i metabolizam ugljenih hidrata. Nedostatak cinka može dovesti do smanjenja percepcije ukusa, što dovodi do većeg unosa šećera i soli kako bi se nadoknadio nedostatak ukusa. Nedostatak cinka može dovesti do niskog nivoa energije, smanjenog imuniteta i želje za šećerom.
Prenela: O.M.
Izvor: ordinacija.vecernji.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Da li previše soli može da dovede do dijabetesa? Rezultati istraživanja su nedvosmisleni