Iako često mislimo o magnezijumu kao o jedinstvenom suplementu, malo je poznato da ovaj mineral dolazi u različitim oblicima - svaki sa specifičnom namenom i efektom na telo. Zato nije loše da se malo upoznamo sa njima, navodi na Instagramu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane.

  • Magnezium-citrat: Najčešće se koristi i lako se apsorbuje, kako je u kompleksu sa limunskom kiselinom, ukoliko se uzme u većim dozama (300 mg), ima laksantivno dejstvo
    Magnezijum-glicinat: Ovaj obilk magnezijuma je dobar za mentalnu relaksaciju i može da se uzima nakon neke veće fizičke aktivnosti, jer opušta mišiće i smanjuje bol
    Magnezijum-taurat: Ovaj oblik magnezijuma je najbolje dati kardiološkim pacijentima (pre upotrebne neophodno je konsultovati se sa kardiologom), jer deluje povoljno na stabilozaciju krvnog pritiska, poboljšava kontrakciju srčanog mišića i sprečava pojavu tromboze
    Magnezijum-sulfat: Najbolje je da se koristi lokalno (u vidu soli, na primer, koje se stavljaju u kupku), jer ukoliko se pije može doći do predoziranja.
    Magnezijum hloridno ulje: Koristi se nanošenjem na kožu u slučaju bolnih mišića i pojave grčeva
    Magnezijum-malat: Dobar je da ga uzimaju osobe koje osećaju hronični umor i koje osećaju bol u mišićima
    Magnezijum-oksid: Ovo je oblik kojeg najviše ima u apotekama, ali se on najslabije apsorbuje i često dovodi do dijareje
    Magnezijum-helat: Ovo je oblik magnezijuma koji se prirorno nalazi u hrani, tako da je njegova apsorbcija veoma dobra
    Magnezijum-karbonat: Dobar je za osobe koje imaju lošu probavu i kod onih koji imaju problem sa prekomernim lučenjem i refluksom želudačne kiseline. Dokazano je da sprečava pojavu migrena, a dobar je i u regulaciji nivoa fosfata, pa se preporučuje osobama na hemodijalizi

Pripremila: Nataša Lazović