Savremeni način ishrane uništava dobre i korisne bakterije u našim crevima,zato je veoma važno da promenite ishranu ukoliko planirate trudnoću.

Evo jednog recepta koji hrani vaš stomak:

  • Sitno iseckajte glavicu crvenog kupusa i stavite u dublju činiju.
  • Dodajte dve kašičice morske soli.
  • Izgnječite kupus rukama ili nečim teškim i ostavite da pusti sok 60 minuta.
  • Nakon toga, prebacite kupus u staklenu teglu i stavite nešto na vrh da ga blago pritisne (mala činija
  • može poslužiti).
  • Odložite teglu u špajz i ostavite da odstoji oko dve nedelje.
  • Kada se kupus ukiseli, spreman je za upotrebu. Nakon otvaranja, teglu čuvajte u frižideru.
salata-od-crvenog-kupusa-shutterstock-2121742205.jpg
Shutterstock Crveni kupus podstiče probavu, snižava pritisak i holesterol

Prednosti kiselog kupusa na naše zdravlje

Velika prednost kiselog kupusa je što pomaže u varenju masnih jela i ubrzava metabolizam, čime se pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regeneriše jetra.

Među dobrobitima kiselog kupusa navodi se i da telo čini otpornijim na stres, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podstiče rad ćelija i deluje podmlađujuće, a važan je za održavanje čvrstoće kostiju i doprinosi oporavku istrošenog vezivnog tkiva.

Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, zbog čega je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.

Prenela: N.R.

Izvor instagram: Marija.stajic.nutricionista/Zdravlje.Kurir.rs