Kiseli kupus pozitivno utiče na plodnost: Nutricionista otkriva odličan recept
Zdrava crevna flora igra ključnu ulogu u plodnosti, jer pravilno funkcionisanje creva omogućava bolju apsorpciju nutrijenata koji su neophodni za začeće. Nutricionista Marija Stajić otkriva kako crveni kupus utiče na zdravlje creva, a samim tim i na plodnost.
Savremeni način ishrane uništava dobre i korisne bakterije u našim crevima,zato je veoma važno da promenite ishranu ukoliko planirate trudnoću.
Evo jednog recepta koji hrani vaš stomak:
- Sitno iseckajte glavicu crvenog kupusa i stavite u dublju činiju.
- Dodajte dve kašičice morske soli.
- Izgnječite kupus rukama ili nečim teškim i ostavite da pusti sok 60 minuta.
- Nakon toga, prebacite kupus u staklenu teglu i stavite nešto na vrh da ga blago pritisne (mala činija
- može poslužiti).
- Odložite teglu u špajz i ostavite da odstoji oko dve nedelje.
- Kada se kupus ukiseli, spreman je za upotrebu. Nakon otvaranja, teglu čuvajte u frižideru.
Prednosti kiselog kupusa na naše zdravlje
Velika prednost kiselog kupusa je što pomaže u varenju masnih jela i ubrzava metabolizam, čime se pospešuje izlučivanje štetnih materija iz organizma te čisti i regeneriše jetra.
Među dobrobitima kiselog kupusa navodi se i da telo čini otpornijim na stres, pomaže u stvaranju crvenih krvnih zrnaca, podstiče rad ćelija i deluje podmlađujuće, a važan je za održavanje čvrstoće kostiju i doprinosi oporavku istrošenog vezivnog tkiva.
Ova namirnica sadrži veliku količinu vitamina C, zbog čega je idealna u borbi protiv virusa i infekcija karakterističnih za ovo doba godine.
Prenela: N.R.
Izvor instagram: Marija.stajic.nutricionista/Zdravlje.Kurir.rs
Osam najopasnijih bakterija otpornih na antibiotike: Na listi i one uobičajene iz creva ili stolice