Začini snižavaju krvni pritisak

Dodavanje jedne ili dve kašičice začinskog bilja ili začina tokom kuvanja može pozitivno uticati na odravanje stabilnog krvnog pritiska, pokazuje istraživanje Univerziteta Penn State. Ovi dodaci poboljšavaju funkciju krvnih sudova, što pomaže protoku krvi i kontroli pritiska.

Savet:Ako smanjujete unos soli, istraživanje sa Univerziteta u Vašingtonu otkrilo je da začin poput dimljene čili paprike "vara" čulo ukusa, stvarajući utisak da je hrana slanija nego što jeste. Tako ćete uživati u jelima s manje soli, a imaćete osećaj da sadrže isto soli kao i standardne verzije s visokim natrijumom.

susam shutterstock_2441774887.jpg
Shutterstock Korišenje susamovog ulja može smanjiti bol i ukočenost izazvanu osteoartritisom

Susamovo ulje za ublažavanje bolove u zglobovima

Dodavanje susamovog ulja sa blagim, orašastim ukusom u svakodnevnu ishranu može smanjiti bol i ukočenost izazvanu osteoartritisom, sugeriše istraživanje objavljeno u časopisu "Food & Nutrition Research". Moćni antioksidansi u ovom ulju smanjuju nivoe inflamatornog proteina odgovornog za bol.

Orašasti plodovi čuvaju zdravlje srca

Bilo da pospete seckane kikirikije preko salate ili tostirane orahe po pasti, ovaj završni detalj smanjuje rizik od srčanih bolesti. Samo četiri neoljuštena kikirikija dnevno smanjuju rizik od ishemijskog moždanog udara (najčešćeg tipa moždanog udara) za 20 odsto, pokazuje istraživanje Američkog udruženja za srce.

Takođe, studija objavljena u časopisu "Journal of the American College of Cardiology" otkriva da uživanje u bilo kojim orašastim plodovima svakog dana značajno smanjuje rizik od koronarne bolesti srca.

najbolje-je-u-salati-stockphotowomanaddingtastyapplevinegarintosaladwithvegetablesonplate787860793.jpg
Shutterstock Sirćetna kiselina usporava enzime koji pretvaraju ugljene hidrate u šećere

Malo sirćeta stabilizuje nivo šećera u krvi

Prelivanje salate sa malo sirćetnog sosa može poboljšati sposobnost vašeg tela da izvlači glukozu iz krvi posle obroka za čak 55 odsto, pokazuje istraživanje Univerziteta Arizona State. Sirćetna kiselina u sirćetu usporava enzime koji pretvaraju ugljene hidrate u šećere, sprečavajući da oni preplave vaš organizam.

Recept za radost

Belgijski naučnici su otkrili da aktivnosti, poput isprobavanja novih recepata, aktiviraju kognitivni "prekidač" koji preplavljuje centar za nagrade u mozgu hormonima sreće i zadovoljstva.

Savet plus - Zamrznuto povrće čuva više hranljivih sastojaka

Istraživanje Univerziteta Kalifornija u Dejvisu otkriva da zamrznuto povrće, koje se pakuje na vrhuncu svežine, sadrži gotovo duplo više hranljivih sastojaka u poređenju sa svežim povrćem koje je ubrano pre nedelju dana.

Prenela: O.M.

Izvor: womansworld.com/Zdravlje.Kurir.rs