Koje je najbolje vreme za doručak ako želite da snizite krvni pritisak? Kardiolog ima odgovor
Doručak je obrok za koji mnogi lekari, dijetetičari i nutricionisti kažu da ne bi smeo da se izbegava iz više razloga, od kojih je jedan od najvažnijih - održavanje krvnog pritiska u granicama normale.
Ishrana može da utiče na mnogo stvari kada je u pitanju zdravlje, a grupa kardiologa je otkrila zašto je to važno za srce, kao i koje namirnice bi trebalo da unosite ako želite da snizite krvni pritisak.
- Verujemo da nutritivno bogat doručak poboljšava zdravlje srca, uključujući regulaciju krvnog pritiska, kroz nekoliko mehanizama - kaže kardiolog dr Čeng-Han Čen.
On dodaje da doručak pomaže u regulisanju šećera u krvi, i sprečava prejedanje kasnije u toku dana.
- Takođe verujemo da doručak sprečava porast nivoa hormona stresa, što bi moglo da podigne krvni pritisak, smatra doktor.
Pored namirnica koje jedemo za doručak, podjednako je važno i vreme kada to radimo.
Kardiolog dr Nil D. Šah tvrdi da je vreme doručka važno jer je usklađeno sa prirodnim ritmovima tela, poznatim kao cirkadijalni ritmovi, koji regulišu krvni pritisak i metabolizam.
Koje je najbolje vreme za doručak ako želite da snizite krvni pritisak?
Većina kardiologa preporučuje da se doručkuje u roku od jednog do dva sata nakon buđenja.
- Da biste održali zdrav krvni pritisak, važno je započeti dan na pravi način. Doručak u roku od jednog do dva sata od buđenja može da podesi nutritivni ton za ostatak dana - objašnjava kardiolog dr Bredli Server.
- Doslednost je ključna prilikom određivanja vremena za doručak, preporuka je obično u roku od jednog do dva sata nakon buđenja - dodaje dr Riple Hansalia.
Iako doslednost u vremenu doručka može da izgleda kao nepotrebna posvećenost, razumevanje razloga koji stoje iza ove preporuke može da vas motiviše da razmišljate drugačije.
- Dnevnim metaboličkim ritmovima tela upravlja unutrašnji sat, na koji utiču vreme obroka. Promene u uobičajenom vremenu obroka, kao što je preskakanje obroka ili jedenje tokom vremena predviđenog za spavanje, mogu uticati na razvoj kardiometaboličkih bolesti - tvrdi dr Čen.
Predlozi kardiologa za nutritivno bogat doručak
Izbor namirnica nije važan samo za zdravlje srca i krvni pritisak, on utiče na energiju, raspoloženje, aktivnost i druge faktore.
Upravo zbog toga je važno da, pored vremena kada doručkujete, jedete i namirnice koje će pozitivno uticati na vaše zdravlje.
Dr Server preporučuje da za doručak kombinujete hranu bogatu:
- magnezijumom (spanać, blitva, banane, bademi)
- kalijumom (avokado, batat, suve kajsije, paradajz)
- proteinima (jaja, grčki jogurt, mladi sir, tofu)
- zdravim mastima (avokado, orasi, bademi, maslinovo ulje)
- vlaknima (brokoli, ovsene pahuljice, chia semenke, jabuke)
Doktor takođe savetuje da izbegavate jednostavne ugljene hidrate (kao što su zaslađene žitarice) i hranu bogatu natrijumom.
Američko udruženje za srce preporučuje ograničavanje dnevnog unosa soli na najviše jednu ravnu kašičicu (oko pet grama), a idealno bi bilo oko dve trećine kašičice (oko tri grama), kako bi se održao zdrav krvni pritisak.
Prenela: N.R.
Izvor: Index.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Emiliji je sa 20 godina dijagnostikovan rak jajnika: Ni četiri operacije, ni šest hemioterapija, ni gubitak kose nisu joj izbrisali osmeh