Ko i zašto ne bi trebalo da jede đumbir? Jeste zdrav, ali ne i kad imate ove probleme
Đumbir se od davnina koristi u tradicionalnoj kineskoj medicini i poznat je po svojim blagotvornim efektima na opšte zdravlje i vitalnost. Međutim, nije pogodan za svakoga, pa je važno znati u kojim situacijama ga treba izbegavati.
Đumbir sadrži gingerole, jedinjenja koja imaju antiinflamatorno, analgetičko i antipiretičko dejstvo. Ove supstance su ključne za prevenciju i ublažavanje simptoma hroničnih inflamatornih bolesti.
Zdravstvene prednosti đumbira?
Đumbir u hrani i pićima poboljšava varenje, pomaže u saniranju prehlade, a tople obloge od đumbira mogu da smanje napetost, bolove i grčeve.
Ipak, iako ima mnogo korisnih svojstava, važno je biti umeren.
Fitoterapeuti savetuju da ne prelazite dozu od četiri grama dnevno, jer veće količine mogu da izazovu gasove, nadimanje i gorušicu.
Prenela: N.R.
Izvor: Miss7zdrava.24sata.hr/Zdravlje.Kurir.rs
Kada se radi prva krvna slika kod dece? Sve što bi trebalo da znate o važnim laboratorijskim analizama