Slušaj vest

Kada biraju upakovanu hranu u prodavnici, većina ljudi upoređuje cene, neki upoređuju i nutritivne vrednosti, a svakako treba da pogledate spisak sastojaka. Ako znate šta tražite, možete naučiti mnogo o vrednosti proizvoda.

Upakovana hrana je praktična i ukusna, ali da bi dobili te ukuse, jarke boje i produženi rok trajanja, proizvođači često koriste upitne sastojke. Minimalno obrađene, celovite namirnice  pomažu vam da izbegnete mnoge aditive koji se često nalaze u pakovanim opcijama.

Međutim, kada posegnete za prerađenom hranom, važno je znati na koje sastojke morate paziti. Ovih 10 sastojaka su razlog za zabrinutost, prenosi magain Eat this.

Visoko fruktozni kukuruzni sirup

Od gaziranih pića i sokova do konzerviranog voća, žitarica i mlečnih proizvoda, kukuruzni sirup sa visokim sadržajem fruktoze (HFCS) je uobičajen sastojak. Tokom proteklih nekoliko decenija, HFCS je postao uobičajen sastojak jer proizvođači traže jeftinije načine za zaslađivanje proizvoda.

Ovaj sastojak je jeftiniji od šećera, ali pruža sličnu slatkoću i može pomoći u teksturi i zadržavanju vlage u hrani. Međutim, istraživanja sugerišu da HFCS može povećati rizik od metaboličkih poremećaja i gojaznosti. Takođe je izvor praznih kalorija koje ne samo da doprinose težini, već mogu i negativno uticati na zdravlje zuba.

suvomesnato-shutterstock-2345635215.jpg
Natrijum nitrit ćete najčešće naći u suhomesnatim proizvodima Foto: Shutterstock

Natrijum nitrit

Natrijum nitrit ćete najčešće naći u suhomesnatim proizvodima, kao što su meso za roštilj, delikatesno meso i suhomesnati proizvodi. Ovaj konzervans pomaže da se zadrži prirodna boja mesa, ali dolazi sa potencijalnim zdravstvenim rizicima. Istraživanja pokazuju da natrijum nitrit u prerađenom mesu može proizvesti kancerogena jedinjenja, povećavajući rizik od raka.

Na sreću, mnogi brendovi sada nude suhomesnate proizvode bez nitrata. Upoređivanje lista sastojaka može vam pomoći da pronađete ove zdravije opcije, a malo dodatnog truda može napraviti veliku razliku u poboljšanju namrnica koje jedete.

Crvena boja

Opsežna istraživanja izazvala su zabrinutost u vezi sa bezbednošću boja za hranu, a crvena  boja nije izuzetak. Proizvođači dodaju ove boje za hranu u hranu i piće kako bi stvorili privlačniju boju, posebno u proizvodima za decu. Iako svetle boje čine proizvode zanimljivijim, istovremeno mogu naštetiti vašem zdravlju.

U jednoj studiji, pacovi izloženi ovoj crvenoj boji razvili su veću incidencu tumora štitne žlezde. Boja je takođe zabranjena u kozmetičkim proizvodima zbog potencijalnog kancerogenog dejstva na životinje.

Uz ove rizike, svakako ga treba izbegavati i generalno ograničiti potrošnju boja za hranu i veštačkih boja.

kafa shutterstock_1974165422.jpg
Titanijum dioksid se najčešće koristi u krema za kafu, žvakaće gume, glazura i puding Foto: Shutterstock

Titanijum dioksid

Iako je zabranjen za upotrebu u hrani u Evropi, titanijum dioksid se još uvek nalazi u mnogim popularnim proizvodima u SAD. Ovaj sastojak se obično koristi u belo obojenoj hrani, kao što su krema za kafu, žvakaće gume, glazura i puding.

Istraživanja pokazuju da se titanijum dioksid može akumulirati u telu, što dovodi do potencijalnog oštećenja DNK i hromozoma. Američka agencija za hranu i lekove (FDA) trenutno procenjuje da li da opozove njegovu upotrebu u hrani, a do tada je obavezno izbegavajte.

Tercijarni butilhidrohinon

TBHK je uobičajeni aditiv za hranu koji se koristi kao konzervans, često uz druge kontroverzne sastojke. To je sintetički antioksidans za hranu, koji se koristi za stabilizaciju hrane, masti i biljnih ulja od oksidativnog kvarenja, čime se produžava njihov rok trajanja.

Stručnjaci preporučuju izbegavanje, pozivajući se na istraživanja koja ga povezuju sa većom incidencom tumora kod pacova. Ovaj aditiv se često pojavljuje u grickalicama, žitaricama i krekerima, uključujući mnoge proizvode namenjene deci, kao što su žvakaće gume ili pileći medaljoni.

gazirana-pica-flasa-sok.jpg
Aspartam se koristi u gaziranim i energetskim pićima Foto: Shutterstock

BHA i BHT

Butilovani hidroksianizol (BHA) i butilovani hidroksitoluen (BHT) su konzervansi koji se obično koriste u prerađenoj hrani kao što su krekeri i žitarice. Ovi aditivi sprečavaju da masnoće u hrani užegnu. Iako FDA smatra da su BHA i BHT bezbedni u određenim granicama, studije na životinjama pokazuju da BHA može povećati rizik od raka kod ljudi.

Druga istraživanja pokazuju da i BHA i BHT mogu poremetiti polne hormone. Zbog ovih zabrinutosti, mnogi proizvođači se okreću vitaminu E kao sigurnijoj i manje kontroverznoj alternativi.

Aspartam

Jedan od najčešće korišćenih veštačkih zaslađivača, nalazi se u gaziranim napitcima, energetskim pićima, žvakaćim gumama i mnogim proizvodima sa niskim sadržajem šećera. Dok neki ljudi prijavljuju blage nuspojave kao što su glavobolja i vrtoglavica, istraživanja sugerišu da oni mogu predstavljati ozbiljnije rizike.

Studije su povezale aspartam sa potencijalnim problemima kao što su dijabetes, gojaznost, netolerancija na glukozu i insulin i promene u mikrobioti creva.

zena-sa-viskom-kilograma-kod-lekara-shutterstock-720600880.jpg
Studije su povezale aspartam sa potencijalnim problemima kao što su dijabetes i gojaznost Foto: Shutterstock

Kalijum bromat

Često se nalazi u brašnu i gotovim proizvodima od hleba. Pekari ga tradicionalno koriste za povećanje zapremine hleba i stvaranje željene teksture mrvica. Dok se većina bromata brzo razlaže u bezopasni bromid tokom pečenja, pokazalo se da sam bromat izaziva rak kod životinja.

Iako rezidualni bromat u hlebu predstavlja samo mali rizik za potrošače, njegova upotreba je zabranjena u većini zemalja. Ali i dalje je važno proveriti liste sastojaka i izbegavati proizvode koji ga sadrže.

hleb-sa-pivom-shutterstock-95095471.jpg
Kalijum bromat često se nalazi u brašnu i gotovim proizvodima od hleba Foto: Shutterstock

Acesulfam kalijum

Takođe poznat kao Ace-K, ovaj zaslađivač bez kalorija se često nalazi u dijetalnim pićima, žvakama i bombonima sa niskim sadržajem šećera. Iako su istraživanja kontradiktorna, neka ukazuju da može predstavljati zdravstveni rizik, a jedna studija primećuje da može uticati na kognitivne funkcije.

Kada je 1970-ih sproveden prvi bezbednosni test na Ace-K, podaci su ukazivali na to da bi mogao biti kancerogen kod pacova. Međutim, smatralo se da su ovi testovi pogrešni. Za svaki slučaj, mudro je ograničiti unos proizvoda koji sadrže ovaj veštački zaslađivač.

Boja karamele

Obično se nalazi u gaziranim napitcima, pečenim proizvodima i kuvanom mesu i može predstavljati rizik po zdravlje. Kada se boja karamela proizvodi korišćenjem amonijaka, može da se formira 4-metilimidazol, jedinjenje koje su studije povezale sa rakom pluća i leukemijom kod miševa i pacova.

Količina boje karamela koju možete konzumirati iz sosova, kao što su soja sos i Vusteršir sos, verovatno je minimalna. Međutim, oni koji svakodnevno piju gazirana pića verovatno će konzumirati veću količinu.

Prenela: O.M.

Izvor: eatthis.com/Zdravlje.Kurir.rs