Slušaj vest

Američki istraživači proučavali su podatke više od 200.000 ljudi tokom perioda od 36 godina, fokusirajući se na uticaj hem gvožđa - vrste gvožđa prisutnog u junetini, jagnjetini, džigerici i ribi, koje telo apsorbuje tokom unošenja.

Njihova istraživanja otkrila su "značajnu vezu" između ovog tipa gvožđa i povećanog rizika od dijabetesa tipa 2, što dovodi u pitanje naše svakodnevne prehrambene navike.

Zdravi izbori su najbolja prevencija 

- Ova studija naglašava značaj zdravih izbora u ishrani kao prevenciju dijabetesa - rekao je autor studije Frank Hu, profesor ishrane i epidemiologije.

Istraživanje sugeriše da smanjenje unosa hem gvožđa, posebno iz crvenog mesa, i prelazak na biljniju ishranu mogu da pomognu u smanjenju rizika od dijabetesa tipa 2.

Dijabetes tipa 2 je česta hronična bolest koja zavisi od mnogih faktora, uključujući genetiku, starost i telesnu težinu.

Iako mnogi oboleli od dijabetesa tipa 2 u početku nemaju nikakve simptome, kod drugih se mogu javiti prekomerna žeđ, učestalo mokrenje i osećaj hroničnog umora.

Dugoročni efekti dijabetesa tipa 2 uključuju povećan rizik od niza ozbiljnih zdravstvenih problema, kao što su srčane bolesti, moždani udar, bolesti bubrega, oštećenje vida ili slepilo, neuropatija (oštećenje nerava), kao i povećan rizik od infekcija. Takođe, istraživanja ukazuju na povezanost sa većim rizikom od demencije i kognitivnog opadanja, što značajno utiče na kvalitet života mnogih obolelih širom sveta.

crveno-meso-profimedia0335940536.jpg
Trudite se da smanjte unos crvenog mesa Foto: Profimedia

Rizik veći za 26 odsto

Studija je pokazala da su učesnici studije koji su unosili najviše hem gvožđa imali 26 odsto veći rizik od dijabetesa tipa 2 u odnosu na one koji su unosili najmanje.

Hem gvožđe, koje se nalazi u neprerađenom crvenom mesu, odgovorno za više od polovine rizika od razvoja dijabetesa tipa 2 povezanog s unošenjem takve vrste mesa. 

Iako su ovi nalazi zabrinjavajući, istraživači sugerišu da rizik možete smanjiti zamenom crvenog mesa sa više namirnica biljnog porekla.

Najnovije istraživanje

Zanimljivo je da su najnovija istraživanja s Harvarda otkrila i vezu između unošenja tamne čokolade i 21 odsto manjeg rizika od dijabetesa tipa 2.

- Iako crna i mlečna čokolada mogu da imaju sličnan broj kalorija, kao i zasićene masti, bogatstvo polifenola u tamnoj čokoladi može da neutrališe negativne efekte zasićenih masti i šećera na težinu i rizik od dijabetesa - objasnio je profesor Ki Sun.

Prenela: N.R.

 Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs