Slušaj vest

Sir je bogat proteinima, mastima i složenim ugljenim hidratima koji mogu da oblože želudac, što smanjuje apsorpciju alkohola. On može pomoći telu da bolje prerađuje alkohol i spreči oštećenje jetre.

- Sir takođe nadoknađuje hranljive materije jer je pun vitamina B i kalcijuma – ovi specifični hranljivi sastojci se iscrpljuju iz organizma kada se konzumira alkohol - kaže dr Čandrasekaran.

-  Kalcijum, koji alkohol može iscrpiti iz organizma, posebno pomaže u poboljšanju funkcije nerva i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam.

Ne preterujte sa alkoholom

- Zapamtite, nijedna količina alkohola nije dobra, ali ako već planirate da pijete, pokušajte da pojedete malo sira pre nego što popijete alkohol - upozorila je doktorka.

alkohol shutterstock_2330022919.jpg
Ne preterujte sa alkoholom, ni jedna količina nije dobra. Foto: Shutterstock

Nije dobar samo za maurluk

Sir je dobar izvor kalcijuma, proteina, vitamina i minerala, koji podržavaju zdravlje kostiju, mišića i imunog sistema.

Takođe, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska zbog sadržaja kalcijuma i magnezijuma, a zahvaljujući vitaminima B12 i riboflavinu, podržava i kognitivne funkcije.

Umeren unos sira doprinosi zdravlju, posebno kada je deo uravnotežene ishrane.

Koliko sira nedeljno smete da pojedete pročitajte u ovom tekstu

Prenela: N.R.

Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs