Konzumacija sira pre noćnog izlaska može da ublaži mamurluk: Doktorka otkriva u čemu je caka
Sir je bogat proteinima, mastima i složenim ugljenim hidratima koji mogu da oblože želudac, što smanjuje apsorpciju alkohola. On može pomoći telu da bolje prerađuje alkohol i spreči oštećenje jetre.
- Sir takođe nadoknađuje hranljive materije jer je pun vitamina B i kalcijuma – ovi specifični hranljivi sastojci se iscrpljuju iz organizma kada se konzumira alkohol - kaže dr Čandrasekaran.
- Kalcijum, koji alkohol može iscrpiti iz organizma, posebno pomaže u poboljšanju funkcije nerva i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam.
Nije dobar samo za maurluk
Sir je dobar izvor kalcijuma, proteina, vitamina i minerala, koji podržavaju zdravlje kostiju, mišića i imunog sistema.
Takođe, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska zbog sadržaja kalcijuma i magnezijuma, a zahvaljujući vitaminima B12 i riboflavinu, podržava i kognitivne funkcije.
Umeren unos sira doprinosi zdravlju, posebno kada je deo uravnotežene ishrane.
Koliko sira nedeljno smete da pojedete pročitajte u ovom tekstu
Prenela: N.R.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs