Konzumacija sira pre noćnog izlaska može da ublaži mamurluk: Doktorka otkriva u čemu je caka
Doktorka Nina Čandrasekaran, specijalista za plućnu medicinu, podelila je savet prema kojem unos sira pre konzumiranja alkohola može pomoći telu da bolje metabolizuje alkohol. Sir stvara zaštitu za jetru, smanjuje rizik od njenog oštećenja i može značajno smanjiti simptome mamurluka. A evo i kako...
Sir je bogat proteinima, mastima i složenim ugljenim hidratima koji mogu da oblože želudac, što smanjuje apsorpciju alkohola. On može pomoći telu da bolje prerađuje alkohol i spreči oštećenje jetre.
- Sir takođe nadoknađuje hranljive materije jer je pun vitamina B i kalcijuma – ovi specifični hranljivi sastojci se iscrpljuju iz organizma kada se konzumira alkohol - kaže dr Čandrasekaran.
- Kalcijum, koji alkohol može iscrpiti iz organizma, posebno pomaže u poboljšanju funkcije nerva i mišića, dok su vitamini B ključni za energiju i metabolizam.
Nije dobar samo za maurluk
Sir je dobar izvor kalcijuma, proteina, vitamina i minerala, koji podržavaju zdravlje kostiju, mišića i imunog sistema.
Takođe, može pomoći u snižavanju krvnog pritiska zbog sadržaja kalcijuma i magnezijuma, a zahvaljujući vitaminima B12 i riboflavinu, podržava i kognitivne funkcije.
Umeren unos sira doprinosi zdravlju, posebno kada je deo uravnotežene ishrane.
Koliko sira nedeljno smete da pojedete pročitajte u ovom tekstu
Prenela: N.R.
Izvor: Mirror.co.uk/Zdravlje.Kurir.rs
Sočivo je bogato proteinima i vlaknima: Čuva zdravlje srce, poboljšava varenje i stabilizuje šećer u krvi