Slušaj vest

Nikada ništa ne podrazumevajte, uvek proverite da li se u određenim namirnicama skrivaju alergeni, upozoravaju iz nacionalnog udruženja za pomoć i podršku osobama sa alergijma, celijakijom i ostalim autoimunim oboljenjima sa ograničenjima u ishrani "Alergija i ja". Saznajte koje od nih bi trebalo pažljivo proveravati i gde se najčešće kriju alergeni poput mleka, jaja i kikirikija, orašastih plodova, soje, ribe i pšenice.

Mleko

Mleko se krije u pekarskim proizvodima, margarinima, slatkim pavlakama, instant supama i sosovima, mesnim prerađevinama i grickalicama poput čipsa.

Jaja

Jaja se kriju u testeninama, paniranim proizvodima, sladoledima, majonezu i prelivima, pecivima i kolačima.

žudnja za slatkišiam shutterstock_1968082540.jpg
Kikiriki se krije u čokoladama i slatkišima Foto: Shutterstock

Kikiriki

Kikiriki se krije u čokoladama i slatkišima, prelivima za salatu, umacima poput sosa od kikirikija, žitaricama za doručak, energijskim pločicama.

Orašasti plodovi

Orašasti plodovi se kriju u veganskim i vegetarijanskim proizvodima, umacima za testenine, prelivima za salate, desertima i musliju, alkoholnim pićima, odnosno nekim likerima. 

Soja

Soja se krije u mesnim prerađevinama, biljnim pićima i jogurtima, grickalicama, čokoladnim i proteinskim pločicama, gotovim umacima i supama.

slatkisi.jpg
Ribu možete da nađete u želatinu i bombonama Foto: Shutterstock

Riba

Riba se krije u prelivima i umacima (vorčester sos), sušiju, mesnim prerađevinama (surimi štapići), želatinu i bombonama.

Pšenica

Pšenica se krije u prelivima za salatu, sojnom sosu, gotovim supama i sosovima, paniranim proizvodima, sladoledima.

Uvek pažljivo čitajte deklaracije, jer je vaša bezbednost na prvom mestu, poručuju iz udruženja.

Pričitajte nešto više i o četiri faze anafilakse, najopasnijoj alergijskoj reakciji, koja može da se javi i na alergene iz hrane. Doktorka otkriva kako da pružite prvu pomoć sebi i drugima.

Pripremila: N.L.

Izvor: Alergijaija/Zdravlje.kurir.rs