Koliko jaja smete da jedete ako imate povišen holesterol? Endokrinolog razrešava dilemu
Postoje mnoga istraživanja koja ispituju uticaj žumanca na razvoj ateroskleroze, jer je poznato da je žumance namirnica veoma bogata holesterolom. Tačnije, jedno jaje ima čak 200 mg holesterola što ga svrstava u namirnice najbogatije holesterolom.
Dokazano je da je jaje bogato mono i polinezasićenim masnim kiselinama koje su veoma korisne i koje u stvari utiču na povećanje dobrog holesterola. Ove masne kiseline se inače nalaze i u avokadu, maslinovom ulju i koštunjičavom voću, kaže na Instagram nalogu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane.
- S druge strane, jaja su bogata i proteinima, gvožđem, karotenoidima, vitaminom B12, selenom i holinom koji su veoma korisni za funkciju našeg organizma. Heart Foundation preporučuje da pacijenti koji imaju dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, a normalne vrednosti lipida, mogu uzimati i više od šest jaja nedeljno (dok se ranije smatralo da ne treba jesti više od tri žumanca nedeljno), ali je veoma bitan način na koji se ona spremaju - objašnjava endokrinolog.
Najbolje je da se jaja ne peku nego kuvaju, a naročito da se ne jedu sa prostim ugljenim hidratima nego da se konzumiraju uz zdrave namirnice kao što su povrće i integralni hleb koji su bogati vlaknima. Takođe je bitno i koliko se soli stavlja tokom njihove pripreme, dodaje doktorka.
Šta ako imate povišene masnoće?
Postoje individualne razlike kod ljudi u smislu absorbcije holesterola i zato se ne može svima davati ista količina žumanaca nego je neophodan individualan pristup u preporukama.
- Osobama koje imaju povišen nivo holesterola dozvoljeno je da uzimaju do 300 mg holesterola dnevno i njima je neophodan ograničen unos na najviše tri žumanca nedeljno, jer samo jedno (žumance) ima 200 mg holesterola. Birajte organska jaja koja imaju čak četiri puta više omega 3 masnih kiselina i takođe su bogata i cinkom, selenom, beta karotenoidima i vitaminima A, D, E, K I B12, za razliku od jaja koja nisu sa organskih farmi - poručuje dr Tijana Dangubić.
Pripremila: Nataša Lazović
U Kini novi talas zaraze povezan s gripom puni bolnice: "I prošle godine je bilo slično"