Slušaj vest

Dokazano je da je jaje bogato mono i polinezasićenim masnim kiselinama koje su veoma korisne i koje u stvari utiču na povećanje dobrog holesterola. Ove masne kiseline se inače nalaze i u avokadu, maslinovom ulju i koštunjičavom voću, kaže na Instagram nalogu dr Tijana Dangubić, internista-endokrinolog i magistar ishrane.

-  S druge strane, jaja su bogata i proteinima, gvožđem, karotenoidima, vitaminom B12, selenom i holinom koji su veoma korisni za funkciju našeg organizma. Heart Foundation preporučuje da pacijenti koji imaju dijabetes i kardiovaskularna oboljenja, a normalne vrednosti lipida, mogu uzimati i više od šest jaja nedeljno (dok se ranije smatralo da ne treba jesti više od tri žumanca nedeljno), ali je veoma bitan način na koji se ona spremaju - objašnjava endokrinolog.

shutterstock-1179449986.jpg
Preporuka je da se jaja kuvaju, a ne peku Foto: Shutterstock

Najbolje je da se jaja ne peku nego kuvaju, a naročito da se ne jedu sa prostim ugljenim hidratima nego da se konzumiraju uz zdrave namirnice kao što su povrće i integralni hleb koji su bogati vlaknima. Takođe je bitno i koliko se soli stavlja tokom njihove pripreme, dodaje doktorka.

Šta ako imate povišene masnoće? 

Postoje individualne razlike kod ljudi u smislu absorbcije holesterola i zato se ne može svima davati ista količina žumanaca nego je neophodan individualan pristup u preporukama.

holesterol shutterstock_479822719.jpg
Ako imate povišen holesterol ograničite se na tri nedeljno Foto: Shuitterstock

- Osobama koje imaju povišen nivo holesterola dozvoljeno je da uzimaju do 300 mg holesterola dnevno i njima je neophodan ograničen unos na najviše tri žumanca nedeljno, jer samo jedno (žumance) ima 200 mg holesterola. Birajte organska jaja koja imaju čak četiri puta više omega 3 masnih kiselina i takođe su bogata i cinkom, selenom, beta karotenoidima i vitaminima A, D, E, K I B12, za razliku od jaja koja nisu sa organskih farmi - poručuje dr Tijana Dangubić.

Pripremila: Nataša Lazović 

Pročitajte i šta je gore za srce i krvne sudove, povišen holesterol ili trigliceridi